Annons

Studie: Självutnämnda allvetare vet minst

Motståndet inom EU mot genmodiferad mat är tämligen kompakt. Detta trots att det råder vetenskaplig konsensus om att sådan mat är lika säker och nyttig som annan mat. På bilden inför en tidigare omröstning om sådan mat i Europarådet i Bryssel.
Motståndet inom EU mot genmodiferad mat är tämligen kompakt. Detta trots att det råder vetenskaplig konsensus om att sådan mat är lika säker och nyttig som annan mat. På bilden inför en tidigare omröstning om sådan mat i Europarådet i Bryssel. Foto: Thierry Charlier

De största motståndarna till diverse vetenskapliga ämnen är oftast de som tror sig veta mest, fast de i själva verket vet minst. Ny forskning sätter fingret på de fördomar och missuppfattningar som finns kring saker som genmodifierad mat och genterapi.

Johan Nilsson / TT
Publicerad

Trots att det råder vetenskaplig konsensus om att genmodifierade livsmedel (GMO) är säkra och har en stor potential för att förbättra näringsintaget för en stor del av jordens befolkning hyser många människor en aversion mot sådan mat. Inom EU, till exempel, är reglerna stränga och få genmodifierade livsmedel är tillåtna och i Sverige finns nästan ingen sådan mat alls. Detta trots att den anses lika säker och nyttig som konventionella livsmedel.

I ett försök att få veta mer om vad detta motstånd beror på, har kanadensiska och amerikanska forskare frågat 2 000 vuxna amerikaner och européer om hur mycket de tror sig veta om genmodifierade livsmedel. Därefter testades deras faktiska kunskaper med hjälp av ett batteri av sanna eller falska påståenden om vetenskap i allmänhet och genetik i synnerhet.

Annons
Annons
Annons