Nya grönsakssorter mindre nyttiga
Grönsaker som förädlats för att växa snabbt och ge stor skörd innehåller lägre andel nyttiga ämnen. Ekologiskt odlade grönsaker är nyttigare, enligt Ekots granskning.
Ät mindre kött och mer grönsaker har uppmaningen varit de senaste åren. Den ökade efterfrågan har lett till att de kommersiella växtförädlarna fokuserat på att ta fram snabbväxande grönsaker som ger stor avkastning. Enligt en granskning från Sveriges Radio Ekot innehåller dessa inte lika mycket näringsämnen som de konventionella mer långsamtväxande. Forskning visar också att ekologiskt odlade grönsaker innehåller mer näringsämnen eftersom de får växa utan att stressas fram, vilket innebär att de producerar mer näringsämnen.
Fördelarna med att äta grönt är många och förutom vitaminer och mineraler innehåller också grönsaker så kallade fytokemikalier. Ämnet är en del av växternas immunförsvar och skyddar oss människor från en rad olika sjukdomar.