Annons

Studie: Krävs 50 miljoner år för att återställa faunan

Kiwifåglarna har, till skillnad från många andra fåglar i Nya Zeeland, överlevt in i våra dagar. De flesta av arterna är dock starkt hotade.
Kiwifåglarna har, till skillnad från många andra fåglar i Nya Zeeland, överlevt in i våra dagar. De flesta av arterna är dock starkt hotade. Foto: Neil Robert Hutton/AP

Få landmassor på jorden har förlorat lika mycket biologisk mångfald som Nya Zeeland. Sedan människorna kom dit har hälften av ögruppens fågelarter dött ut – och det kommer att krävas en extremt lång tidsperiod för att få tillbaka den ursprungliga diversiteten. Enligt en ny studie skulle det ta 50 miljoner år för faunan att återhämta sig.

Under strecket
Roland Johansson / TT
Publicerad

Moafåglarna hör till de största fåglar som har existerat. De utrotades av människorna inom loppet av bara 100 år.

Foto: George Edward LodgeBild 1 av 5

En förlorad värld. Innan människorna kom till Nya Zeeland fanns en fauna på ögruppen som dominerades av strutsliknande moafåglar. De jagades av den väldiga moaörnen, den tyngsta örn som har existerat.

Foto: John MegahanBild 2 av 5

Lyallklippsmygen fanns bara på Stephens Island i Nya Zeeland. År 1894 anlades en fyr varvid det mesta av skogen på ön avverkades. Det antas också att fyrvaktarens katt dödade en stor del av artens population.

Foto: John Gerrard KeulemansBild 3 av 5

Kakan är en papegojart som bara finns i Nya Zeeland. Den är starkt hotad på grund av predation från införda rovdjur.

Foto: Juan Carlos CareiaBild 4 av 5

Kakapon är en flygoförmögen papegojart som bara finns kvar på ett fåtal småöar utanför Nya Zeelands kust. Endast 142 individer (2019) finns kvar och arten är klassad som akut hotad.

Foto: Andrew DigbyBild 5 av 5

Kanske kommer detta som en överraskning för många. Landskapen i Nya Zeeland är ofta storslagna, och filmer som spelats in i landet, som Sagan om ringen, har fått många att längta dit. Filmerna har gett oss intrycket att faunan och floran är relativt orörd och opåverkad.

Men inget kan vara felaktigare. Nya Zeelands natur är extremt utarmad.

Annons
Annons
Annons