Annons
X
Annons
X

Studie: ”Jobba till 70 år är inte nog”

Det har på senare tid talats om att det skulle vara nödvändigt att jobba till 70 för att få ihop en acceptabel pension. Men det är att vara alldeles för optimistisk, om man ska tro det amerikanska forskningsinstitutet Employee Benefits Research Institute.

Allt fler kommer att tvingas att jobba längre i framtiden. Janice Durflinger är 76 år och jobbar med datorer på en bank i Lincoln, Nebraska.

Allt fler kommer att tvingas att jobba längre i framtiden. Janice Durflinger är 76 år och jobbar med datorer på en bank i Lincoln, Nebraska. Foto: NATI HARNIK/AP

Det finns studier som visar att 80 procent av amerikanerna skulle behöva jobba till 70 för att kunna leva värdigt som pensionär de återstående åren av livet. Nu hävdar dock Jack VanDerhei, forskningsledare vid Employee Benefits Research Institute, att modellerna som använts vid dessa studier inte är hållbara.

Till New York Times säger han att modellerna inte tar tillräckligt med hänsyn till vare sig förändringarna i pensionssystemet eller till risken att man blir så sjuk att man måste tas in på sjukhem. Enligt analys av Employee Benefits Research Institute skulle de som har lägst inkomst behöva jobba betydligt längre. För att vara säkra på att kunna hålla näsan över vattnet även då krisvågor går höga krävs det att de jobbar till åtminstone 84 års ålder, säger Jack VanDerhei.

Jack VanDerhei säger inte att alla måste jobba till 84. Snarare bör man i god tid se till att man inte behöver det, genom att spara privat till pensionen.

Annons
X

Han föreslår att man bör spara extra till sin pension då man ännu är i arbetsför ålder. Det är riskabelt att strunt i pensionssparande och tänka att ”jag jobbar till 65 och får se då om man jag behöver jobba fem år till”. Man kanske inte förmår jobba mer efter 65, och även om man gör det är det inte alls säkert att fem års extra arbete räcker. ”Din partner kanske blir sjuk och kräver dyr sjukhusvård.”

Annons
Annons
X

Allt fler kommer att tvingas att jobba längre i framtiden. Janice Durflinger är 76 år och jobbar med datorer på en bank i Lincoln, Nebraska.

Foto: NATI HARNIK/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X