Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Alpha Historica / Alamy / Alamy [downloaded]
Hälsa

Studie: Framgång hänger ihop med personlighet – inte IQ

Termen IQ är det begrepp man oftast använder sig av när man talar om intelligens. Men nu visar en studie att det inte alls är intelligenskvoten som är den viktigaste ingrediensen när det kommer till framgång i livet.

Annons
X

Bakom studien, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, står bland andra tidigare Nobelpristagaren i ekonomi, James Heckman. Forskarna har i undersökningen samkört en mängd data med information om tusentals personers IQ, finansiella framgångar och akademiska meriter tillsammans med resultat från personlighetstester. Utifrån detta kalkylerade sedan forskarna hur stor sannolikhet personerna har att nå framgång i livet. Det visade sig att IQ inte spelade så stor roll, det viktiga var vilka sorts personlighetsdrag man hade. Exempelvis var egenskaper som bra uthållighet och förmågan att samarbeta med andra viktiga för att nå framgång i livet.

Detta är en bra nyheter för oss allra flesta, IQ är nämligen något relativt fixerat medan personlighet är något som är mer formbart som vi kan bestämma över själva.

Foto: IBL

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen