SvD Perfect Guide
Annons

Studie: Ett dåligt äktenskap kan vara lika farligt för hälsan som rökning

Text: SvD Perfect Guide - 7 augusti 2018

Det är efter sommaren som flest ansöker om skilsmässa i Sverige. Men kanske är det lika bra – en ny studie visar att en dålig relation kan vara lika farlig för hälsan som cigaretter och alkohol.

I studien granskade forskare – från universiteten i Michigan och Nevada – 400 äktenskap. De undersökte hur personer som levde i en relation med få konflikter mådde, jämfört med de som levde i en relation med konstanta konflikter.

– Vi fann att om man lever i en dålig relation med många konflikter så påverkar det hälsan på samma sätt som om man hade druckit eller rökt under samma tidsperiod, förklarade forskaren Rosie Shrout i samband med att resultaten presenterades.
Anledningen är att konflikter kan leda till ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen som grundar sig i ett konstant påslag av stresshormoner, vilket i sin tur även kan påverka hjärtat. Forskarna fann även att det fanns en fara med att älta samma problem utan att komma någonstans. Att leva med en partner som alltid är defensiv i diskussioner påverkar också hälsan negativt.

Annons