Annons

Studie: Ekologisk mat sämre för klimatet

Ekologiska grönsaker kanske inte är fullt så klimatsmarta som du tror. Arkivbild.
Ekologiska grönsaker kanske inte är fullt så klimatsmarta som du tror. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT

Att producera ekologiska ärtor i Sverige släpper ut ungefär 50 procent mer koldioxid än konventionellt odlade, enligt en ny internationell studie.

– Det här gör bedömningen av ekologiskt mer komplex, säger Stefan Wirsenius, forskare vid Chalmers som har deltagit i studien.

TT
Publicerad
Illustration: Yen Strandqvist/Chalmers
Illustration: Yen Strandqvist/Chalmers Foto: Yen Strandqvist/Chalmers

Forskarna har först gått igenom hur stora markarealer som grödorna ärtor och vete behöver beroende på om de är ekologiskt eller konventionellt odlade. För ekologiskt vete behövs dubbelt så mycket mark för samma mängd skörd.

Illustration: Yen Strandqvist/Chalmers

Foto: Yen Strandqvist/Chalmers Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons