Studie: 80 procent smittas av otestade personer

De obekräftade coronafallen står för en övervägande del av smittspridningen, enligt en ny studie.
De obekräftade coronafallen står för en övervägande del av smittspridningen, enligt en ny studie. Foto: Sven Hoppe/AP

För varje coronafall finns fem-tio fall som inte bekräftats ute i samhället. Dessa okända virusfall står för 80 procent av smittspridningen. Det uppger en ny rapport som publiceras i tidskriften Science.

Publicerad
Annons

GENÈVE Den nya studien riktar fokus mot en central fråga: hur många obekräftade coronafall finns och hur smittsamma är de? Enligt rapporten finns mellan fem och tio okända fall med smittade personer bakom varje bekräftat fall. Dessa fall är ofta milda, i vissa fall med få symptom. Men de uppges stå för närmare 80 procent av alla nya virusfall, enligt forskarna.

Det skulle i praktiken innebära att bakom 1 000 bekräftade fall kan det finnas upptill 10 000 smittade som sprider coronaviruset. Dessa ”anonyma smittbärare” är inte lika smittsamma som personer som insjuknat med allvarliga symptom, enligt forskarna. De uppges vara ”drygt hälften så smittsamma”. Men de ger inte mindre allvarliga infektioner, enligt forskarna.

Skälet till att dessa fall står för så omfattande smittspridning är sannolikt att de rör sig friare i samhället då de inte känner sig sjuka. Risken är att de bara känner sig lite hängiga, ändå går ut och handlar och smittar människor på vägen.

Studien har gjorts av kinesiska forskare samt forskare från fyra andra institutioner – Imperial College i London, Columbia University i New York, University of Hongkong och Tsinghua University i Peking. Den baseras på hur viruset spreds innan den kinesiska regeringen införde reseförbud och omfattande virustester.

Annons
Annons

– Denna stora andel odokumenterade infektioner, varav många utan påtagliga symptom, tycks ha underlättat den snabba spridningen av viruset i Kina, skriver forskarna och fortsätter:

– Detta visar att en radikal ökning av identifiering och isolering av hittills odokumenterade fall krävs för att fullt ut kunna kontrollera det nya coronaviruset. Våra rön understryker hur allvarligt detta virus är.

Studien sätter fingret på en känslig punkt för många länder: att massprovtagning kan behövas för att få full kontroll över virusspridningen.

Det effektivaste sättet att motverka smittspridning och rädda liv är att bryta kedjan av smittspridning.

Det är något som även WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kraftfullt understryker. ”Testa, testa, testa”, sa han vid en presskonferens på måndagen. WHO vill se en intensifierad provtagning just för att hitta människor som bär på coronaviruset utan att uppvisa allvarligare symptom och isolera dem.

– Vi har sett allt fler åtgärder som stängda skolor och inställda sportevenemang och annat som samlar folk. Vi har däremot inte sett en ökande takt av högst angelägen provtagning och smittspårning. Det är ryggraden i kampen mot smittan, sa WHO-chefen.

– Det effektivaste sättet att motverka smittspridning och rädda liv är att bryta kedjan av smittspridning. Och för att nå dit måste vi testa och isolera människor, även mildare fall.

Många länder har dock inte kapacitet att masstesta eller väljer att fokusera kraft på allvarligt sjuka fall.

Denna studie pekar dock på vikten att öka provtagningar samt använda munskydd, hålla avstånd från andra och självisolering. Andra åtgärder som sker på många håll är att släcka ner stora delar av samhället genom att stänga restauranger, gym, bibliotek, biografer, sportanläggningar, butiker och eventuellt skolor för att färre ska röra sig ute.

I Sverige begränsar man emellertid testmöjligheterna, trots WHO:s rekommendationer. Det ser statsepidemiolog Anders Tegnell inte som problematiskt:

– Vi testar verkligen så mycket det går med hänsyn till de resurser och annat som finns på plats. Vi kommer definitivt inte att testa mindre inom sjukvården i det stadium vi är nu, men man kommer att testa andra grupper.

Han anser att hälso- och sjukvården ”inte kan lägga en massa tid på att testa personer där svaret inte gör någon skillnad” för hur deras framtid behandlas.

– Det är så på alla ställen i världen. Man kommer inte att kunna testa alla. Man kan inte testa alla som är förkylda, det är fullständigt orimligt. Framförallt för att det inte kommer att leda till någon form av åtgärd, sa Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons