Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Studie: Att stå upp på jobbet gör dig smartare

Det har länge varit känt att långa perioder av stillasittande har en negativ påverkan på hälsan, med högre risk för exempelvis hjärtsjukdomar och diabetes. Nu visar en ny studie att stillasittande också är dåligt för hjärnan.  

Text: SvD Perfect Guide - 30 juli 2018
Annons

Forskare vid University of California har i en studie frågat 35 friska personer i åldrarna 45–70 år om deras aktivitetsnivåer och hur många timmar per dag som de tillbringar sittande. Därefter skannade forskarna testpersonernas hjärnor och fann att tjockleken på deras temporallob påverkades av hur stillasittande de var. Personer med många stillasittande timmar hade en tunnare temporallob, man drog då slutsatsen att stillasittande kan leda till eventuella nedsättningar i lärande och minne.

I studien hittades ingen betydande koppling mellan den fysiska aktiviteten och tjockleken i denna hjärnregion, vilket man tror tyder på att ansträngande träning inte räcker för att skydda mot de skadliga effekterna av stillasittande. Istället kan något så enkelt som att stå upp förbättra kognitionen. Forskarna bad två grupper göra ett test där deras selektiva uppmärksamhet mättes. Häften av deltagarna fick stå och resten fick sitta ner när de presenterades motstridiga stimuli, som till exempel att ordet ”grön” skrivits med blå penna. Deltagarna skulle därefter namnge färgen och det visade sig att de som stod upp svarade snabbare än de som satt ner.

Kanske är dags att varva löpturen med att stå upp på jobbet för bästa resultat?

Källa: New York Times

Foto: AMC

Annons