Annons
X
Annons
X

Studentkårer: Otroligt korkat av Borg

Sänkta studiebidrag med 300 kronor – och höjt låneutrymme med 1 000 kronor. Ett besked från finansministern som möter hård kritik från studenthåll.

”Otroligt korkat”, säger SSCO-ordföranden Teo Strömdahl Östberg till SvD.

Funderar du över vad du ska göra med dina sparpengar? Det kan vara läge att ta sig en extra funderare sedan bankerna sänkt flera av sina sparräntor till bottennivå.
Funderar du över vad du ska göra med dina sparpengar? Det kan vara läge att ta sig en extra funderare sedan bankerna sänkt flera av sina sparräntor till bottennivå. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

**Beskedet om **aviserade förändringar i studiemedlen presenterades i morse - och utgör en beståndsdel i regeringens finansieringspaket på totalt 9 miljarder för perioden 2015-2018.

Teo Strömdahl Östberg, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), hade inte fått några signaler om förändringen.

– Nej, inte alls. Jag trodde faktiskt snarare på en riktad satsning för att höja studenters inkomster och betalningsförmåga, säger han till SvD.

Annons
X

Nu flaggar alltså finansminister Anders Borg för att bidragsdelen ska sänkas med 300 kronor – medan det ska bli möjligt att låna runt 1 300 kronor mer i månaden.

– Vi gör en förbättring av studielånen, studenter har fått bredare möjligheter att arbeta och då kan det vara rimligt med en minskad bidragsdel samtidigt som låneandelen ökas, säger Borg i samband med presskonferensen uppger TT.

**SSCO delar inte **den verklighetsbeskrivningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tycker att det är otroligt korkat. Studenter i Stockholm kämpar redan i dag hårt för att få ekonomin att gå ihop, säger Strömdahl Östberg.

  – Det här förslaget gynnar inte studenterna på något sätt, och att studenterna belånas ännu mer ser jag som väldigt problematiskt, framförallt i Stockholm där många redan nu är tvungna att teckna stora lån för att kunna få en bostad.

  Vilka konkreta effekter ser du framför dig?

  – Effekterna det här kommer att ge är ju att ännu fler riskerar att bli avskräckta från att skaffa sig högre utbildning, framförallt i Stockholm, säger Teo Strömdahl Östberg.

  År 2011 genomförde SSCO en enkätstudie, med 2 500 studenter som svarade, över studenternas ekonomiska situation.

  Runt åtta av tio uppgav att de hade någon form av extraarbete för att få tillvaron att gå ihop, och hälften av dessa ansåg att arbetet påverkade studierna negativt.

  **Enligt studien **hade genomsnittsstudenten intäkter på 11 386 kronor per månad, varav dryga 5 000 från extraarbete – medan utgifterna nådde upp til 11 527 kronor.

  Där är avgift eller hyra för bostad en tung utgiftspost.

  – Unga betalar redan i dag ockerhyror och belånas upp över öronen för att studera i Stockholm i och med att vi har många attraktiva utbildningar här. Men lärosätena har också sett indikationer på att fler och fler börjar säga nej till utbildningsplatser här på grund av bostadsbristen, säger Teo Strömdahl Östberg.

  Annons
  Annons
  X

  Funderar du över vad du ska göra med dina sparpengar? Det kan vara läge att ta sig en extra funderare sedan bankerna sänkt flera av sina sparräntor till bottennivå.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X