Annons

Student greps i Nordkorea – Sverige blev hans räddning

Den 29-årige studenten Alek Sigley från Australien släpptes av Nordkorea på torsdagen.
Den 29-årige studenten Alek Sigley från Australien släpptes av Nordkorea på torsdagen. Foto: Emily Wang/AP

Oron för nytt dödsdrama i Nordkorea var massiv när australiern Alek Sigley greps förra veckan. Detta fick inte bli ett ”nytt Otto Warmbier”, säger källor till SvD. Sigley släpptes – med svensk hjälp.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Denna gång slutade det lyckligt – och Sverige får översvallande beröm av Australiens premiärminister. Den 29-årige litteraturstudenten Alek Sigley släpptes av nordkoreanska myndigheter på torsdagen efter att ha varit försvunnen i Nordkorea sedan den 24 juni.

Varningsklockorna började genast blinka rött, enligt källor som SvD talat med. Sigley brukade alltid vara nåbar, och fruktan var stor för ännu ett fall med en fängslad västerlänning som oförklarligt dör efter att han släppts. Så slutade det för 22-årige amerikanen Otto Warmbier som fängslades i Nordkorea i januari 2016 under en turistresa. Han släpptes i juni samma år, men avled några dagar senare när han återvänt till USA. Dödsorsaken var syrebrist i hjärnan. Föräldrarna anklagar Nordkorea för tortyr, men diktaturen nekar till anklagelserna.

Annons
Annons
Annons