Annons
X
Annons
X

Finland emot förslag om gemensam nordisk gräns

Marknaderna kommer att skaka som vid Lehmnan Brothers fall om Storbritannien lämnar EU. Det tror Finlands finansminister Alexander Stubb, som på måndagen träffade sin svenska kollega Magdalena Andersson för att diskutera risken för Brexit.

(uppdaterad)
Storbritannien efter brexit
[object Object]
Finansminister Magdalena Andersson (S) och den finländske kollegan Alexander Stubb. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

**På måndagen träffades **finansminister Magdalena Andersson och hennes finska motsvarighet Alexander Stubb i Stockholm. Överst på agendan stod risken för Brexit, det vill säga ett brittiskt utträde ur EU.

De båda finansministrarna är överens om att det är mycket som står på spel – för Storbritannien såväl som för Norden och Europa. Alexander Stubb räds inte att ta till de stora orden när han beskriver de nuvarande riskerna.

– Det vore en katastrof om Storbritannien lämnar EU. De kortfristiga påföljderna skulle vara en marknadsturbulens likt Lehman Brothers, och långfristigt skulle det innebära ett mycket svagare EU, utrikes- och säkerhetspolitiskt, men även ekonomiskt, sade Alexander Stubb efter mötet med Magdalena Andersson på måndagen.

Annons
X

Han anser att situationen skulle vara jämförbar med när kol- och stålunionen bildades på 1950-talet och britterna stod utanför samarbetet. Det fick både politiska och ekonomiska konsekvenser.

Enligt Magdalena Andersson är det troligt att även Sverige skulle påverkas vid Brexit.

– Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige och av betydelse för svensk ekonomi. På så sätt skulle det naturligtvis ha inflytande, säger hon men påpekar samtidigt att konsekvenserna också beror hur samarbetet mellan EU och Storbritannien då skulle se ut.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fortsättning följer i veckan. Redan på tisdagen talar Storbritanniens premiärminister David Cameron i Europaparlamentet i frågan och senare i veckan kommer EU:s stats- och regeringschefer mötas för att ta ställning till Storbritanniens krav på fortsatt EU-medlemskap. På bordet ligger ett kompromissförslag av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som ska locka britterna att stanna i EU.

  Godkänns kompromissförslaget väntas Cameron kalla till brittisk folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap i juni. I Yougovs senaste mätning var britterna som stödjer Brexit fler än dem som ställer sig emot.

  Kompromissförslaget som nu ligger på bordet är en bra utgångspunkt för fortsatta diskussioner, enligt Magdalena Andersson. Bland förslagen finns en så kallad ”nödbroms” som är kontroversiell då den är tänkt som svar på britternas krav på att kunna undanta inresta EU-medborgare från fullständiga välfärdsförmåner under fyra år.

  – Det är en utgångspunkt som vi anser är acceptabel för kommande diskussioner, säger Magdalena Andersson om förslaget.

  Alexander Stubb, gift med en brittiska och vars barn har dubbelt medborgarskap, ställer sig dock mer tveksam på den punkten. Han har inget problem med så kallade nödbromsar generellt i utrikes-, säkerhetspolitiska eller i andra känsliga frågor, men när det kommer till att undanhålla inresta människor tillgång till välfärdstjänster på uppemot fyra år anser han att frågan blir mer juridiskt komplicerad.

  – I en ideal värld skulle vi ha en helt fri rörlighet bland människor, men i vissa politiska situationer måste man hitta lösningar. Samtidigt medger jag att jag har tittat på det här från ett familjeperspektiv och tänkt på vad som skulle vara min inställning i frågan om vi skulle flytta till Storbritannien, exempelvis på grund av att min fru får ett jobb där. Det har inget med beslutet att göra, men det är sådana frågor som kommer upp, säger Alexander Stubb.

  På samma sätt är han emot förslag om en nordisk yttre gräns.

  – Alla murar inom Europa, vare sig i Norden eller på andra platser, är dåliga murar. Vi ska förstärka våra yttre gränser, exempelvis Finlands eller Greklands, och ha en gemensam asylpolitik. Men det finns inga mellanstatliga lösningar på detta överstatliga problem, säger han.

  Oron över Brexit har fått det brittiska pundet på fall. Sedan toppen i augusti förra året har pundet försvagats med 10 procent mot den svenska kronan.

  Annons

  Finansminister Magdalena Andersson (S) och den finländske kollegan Alexander Stubb.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X