Annons

”Stryp pengarna till EU:s gränspolis”

Europaparlamentariker Malin Björk (V).
Europaparlamentariker Malin Björk (V). Foto: Tomas Oneborg

Det finns nu bevis för att EU:s egen gränspolis, Frontex, begår grova människorättsbrott. Våra skattepengar ska inte gå till att kränka människors rätt att söka asyl, än mindre till att sätta människors liv i direkt fara, skriver Malin Björk (V).

Under strecket
Publicerad

Av världens över 70 miljoner flyktingar söker sig en bråkdel till tryggheten i Europa. Men istället för att ta sitt lagstadgade ansvar och ta emot dessa människor och ge dem en rättssäker asylprövning gör EU och många av EU:s medlemsländer precis tvärtom. Oerhörda resurser läggs på att hålla människor på flykt borta från Europa, även med grovt våld.

Sedan flera år tillbaka har det kommit rapporter från människorättsorganisationer som vittnar om misshandel, tortyr och olagliga pushbacks (direktavvisningar) av flyktingar vid EU:s yttre gränser som i Grekland och Kroatien. Vår svenska kommissionär Ylva Johansson har lovat att göra en oberoende utredning om de välgrundade anklagelserna mot gränspolisen i Kroatien. Hittills har vi dock inte sett till någon sådan utredning.

Annons
Annons
Annons