Perfect Guide

Stryk medelålderskris ur ordlistan

I ”American Beauty” ger Kevin Spacey utlopp för den genom att röka jazztobak, säga upp sig från jobbet och försöka ligga med dotterns minderåriga väninna. I en standupshow exemplifierar Henrik Schyffert den med skämtet: ”Den enda gången jag gör orgasmgrimaser numera är när jag fickparkerar.”

Jag syftar förstås på medelålderskrisen.

Annons

**Jag hyser ett **bubblande hat mot detta slentriananvända och kraftigt överdrivna begrepp. I mina ögon är medelålderskrisen en myt som konstruerats för att hålla livsbejakande människor på plats. Att återupptäcka passion i vuxen ålder är ingen kris – oavsett om den kommer i form av en sportbil eller en vältränad toy boy.

Därför gläds jag åt att den läsvärde New York Times-krönikören David Brooks tycks dela min åsikt. Han har tagit del av forskning som pekar på att medelålderskrisen är just en myt. Han beskriver det som en fas. I backspegeln blir ungdomens konturer allt mer avlägsna och i framrutan går det att skönja döden som en liten svart prick. Det sistnämnda gör att folk vill infria sina drömmar innan det är försent. Men det är ingen kris – snarare en möjlighet.

Forskning pekar på att medelålderskrisen är just en myt

Teologen Karl Barth beskrev medelåldern som en tid då identiteten är formad och man har byggt upp någon form av plattform – social, ekonomisk, kunskapsmässig – och nu har det blivit dags att casha in och göra något kul av den. Förhoppningsvis har man även lärt sig att hantera egot så att det inte förblindar alla beslut – så att man gör det man verkligen vill, för sig själv och ingen annan.

Det är viktigt vägskäl. Därför avskyr jag detta fördömande och begränsande begrepp.

Visst, några av livets möjligheter är stängda, ballerina eller basketproffs är tyvärr inte längre framkomliga karriärspår. Men vissa begränsningar kan vara befriande – då kan man med full kraft fokusera på den potential som finns.

Medelålderskrisen är ett hittepå-begrepp som komiker kan göra roliga oneliners av. För ingen tror väl på allvar att Henrik Schyffert har mer glädje av fickparkerande än sin roliga och snygga flickvän Nour El Refai.

Till Toppen