”Strunta i lusten – läs ändå”

Johanna Lindbäck, ungdomsboksförfattare och läsambassadör utsedd av Kulturrådet.

Under strecket
Publicerad
Johanna Lindbäck.

Johanna Lindbäck.

Foto: DAN HANSSON
Johanna Lindbäck.

Johanna Lindbäck.

Foto: DAN HANSSON
Johanna Lindbäck. Foto: DAN HANSSON

TRÄNA LÄSKONDISEN | DEL 3

Vad är ditt viktigaste tips för att öka läslusten hos barn och unga?

– Att gå till bibblan och be om tips av proffsen och testa många olika böcker. Och att strunta i den eventuella lusten, gör det ändå. Beroende på ålder kan man ha en diskussion om varför det är så viktigt att kunna läsa och att det inte bara handlar om att alla måste älska romaner.

Hur är vi vuxna bra läsförebilder?

– Genom att man gör det, man läser och läser högt och pushar på barnen att läsa.

Vad är din viktigaste insikt som läsambassadör hittills?

– Två saker: Den ena att läget är så deppigt, faktiskt, när det gäller utvecklingen av vår läsförmåga och inställning och attityd i stort till det. Den andra, att det är väldigt lätt att börja jobba på mer läsfrämjande sätt i skolan. Alla skulle kunna börja i morgon om de ville. Och det skulle hjälpa mycket, även om den här frågan är större än att bara kunna lösas i skolan. Men skolan *kan *göra en hel del som inte alls görs överallt i dag.

Hur blev du själv en läsande människa?

– Vi hade ett skolbibliotek och där fick jag tips hela tiden. Jag blev stammis. Det var alltså den personliga relationen till bibliotekarierna som var jätteviktig, att de kunde komma med skräddarsydda böcker för just mig och att vi kunde prata lite om böckerna också. Sedan har min pappa alltid gillat att läsa, så jag har jämt sett honom med böcker.

Vilken bok kan få den mest ovilliga högstadieeleven att intressera sig för böcker? Helt enkelt: ditt bästa boktips just nu!

– Jag tycker Sofia Nordins ”En sekund i taget” är skitbra, den fångar en direkt. Den är som ”Hungerspelen” på det sättet, även om de i handling är väldigt olika.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons