Annons
X
Annons
X

Strömlöst i Stockholm efter vårsnö

Ett överraskande snöoväder drog in över Stockholmsområdet på lördagsmorgonen och gjorde tusentals abonnenter strömlösa långt in på eftermiddagen.

Av TT
(uppdaterad)

Den oväntade blötsnön orsakade också problem för trafiken.

Stockholmsområdet vaknade på lördagen i ett snöoväder. Under förmiddagen rapporterades ett 25-tal trafikolyckor i Stockholms län och även ett tiotal fall av nedfallna träd, grenar och elledningar.

Det tunga snöfallet orsakade också strömavbrott. Eon och Fortum hade på förmiddagen närmare 5 000 strömlösa abonnenter. Värst drabbades dock Vattenfalls kunder. Som mest var 16 400 av dem strömlösa.

Annons
X

– Vi räknar med att alla ska ha fått tillbaka strömmen under tidig kväll. Vi har folk ute i fält som jobbar med det, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

Vattenfall hade inte förberett sig för snöovädret.

– Vi hade ingen förhöjd beredskap med tanke på de väderrapporter som fanns att tillgå. Vi hade bara ordinarie störningsberedskap, säger Magnus Kryssare.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI, håller med om att den myckna blötsnön kom lite oväntat.

  – Nederbördsmängderna i prognoserna var rätt, men det kom mer som snö än vad man hade trott. Temperaturen ligger verkligen på gränslinjen så det är små marginaler mellan snö och regn, och det blir tydlig skillnad när man hamnar utanför marginalen.

  Även lokaltrafiken i Stockholm fick problem. På flera håll ställdes busstrafiken in, försenades eller fick omlagd körväg på grund av halka. Roslagsbanan och Saltsjöbanan fick strömförsörjningsproblem och ersattes av bussar.

  Flygtrafiken till och från Arlanda och Bromma drabbades av förseningar när man inte kunde få undan snön tillräckligt snabbt från landningsbanor.

  SJ:s fjärrtåg till och från Stockholm hade också problem under morgontimmarna då igensnöade växlar orsakade mindre förseningar.

  Se hur vädret blir där du bor klart.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X