Annons
X
Annons
X

Strömberg tvingas avgå

Stefan Strömberg tvingas avgå som chef för rikspolisen. Det uppger Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet, för SvD. Klockan elva på fredagförmiddagen ska justitieminister Beatrice Ask träffa Strömberg för ”fortsatta diskussioner”.

Det breda missnöjet med rikspolischefen Stefan Strömberg bland Sveriges polischefer fick till slut bägaren att rinna över. Efter ett möte med Beatrice Ask blev det klart att Stefan Strömberg lämnar sin post. Det säger Thomas Bodström till SvD.

– Det har varit hårda strider mellan facket, länspolismästarna och rikspolischefen under en längre tid. Jag har pratat nästan dagligen med missnöjda polischefer i telefon, säger Thomas Bodström.

Bodström menar att det är regeringens och justitieministerns ansvar att konflikten inom polisen blivit infekterad.

Annons
X

– Den hårda stämningen mellan cheferna finns alltid, polisväsendet har 25000 anställda i en hierarkisk organisation. Men man måste ha kontinuerliga möten med rikspolisstyrelsen, facket, och rikskriminalpolisen för att undvika att diskussionerna eskalerar och blir konflikter, säger Thomas Bodström.

Det var annars Thomas Bodström som utsåg Stefan Strömberg till rikspolischef 2004. Bodström ångrar inte utnämningen i dag.

– Nej, Strömberg har varit bra som rikspolischef, men att han tvingas avgå beror i första hand på svagt politiskt ledarskap. Det här hade inte behövt hända om den politiska styrningen av rikspolischefen hade varit tydligare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Thomas Bodström menar att alla rikspolischefer måste styras, men att justitieminister Beatrice Ask har misslyckats med det.

  – Alla rikspolischefer kör sitt eget race. Det är inte någon skillnad mellan Stefan Strömberg och tidigare rikspolischefer.

  Bodström säger att han har haft ständig kontakt med missnöjda polischefer runt om i landet.

  – Situationen blev ohållbar, säger han.

  Justitiedepartementet kan varken dementera eller bekräfta Strömbergs eventuella avgång.

  Justitieminister Beatrice Ask lät sin pressekreterare hälsa att hon inte hade några kommentarer förrän efter dagens möte med Stefan Strömberg. Ask och Strömberg ska träffas klockan elva i idag, fredag.

  Polisfackets ordförande Jan Karlsen har hört signaler från flera håll att Stefan Strömberg var på väg att avgå, men ingen källa kunde bekräfta det för honom.

  – Innan dess vill jag inte kommentera saken.

  Men Karlsen konstaterar att kritiken mot Strömberg inte är okänd, den har förts fram flera gånger. Och när en grupp chefer framför kritik på det här sättet är det oerhört allvarligt.

  – Det är ändå de som ska leda verksamheten, och upplever de brist på förtroende och arbetsglädje så sprider det sig ner i organisationen. Då är det mycket allvarligt. I den situationen måste varje chef i ansvarig ställning bedöma om han är kapabel att reparera detta eller inte, anser Karlsen.

  – Kommer man fram till att det är en övermäktig uppgift är det en naturlig väg att lämna sin post. Men innan Strömberg själv eller justitieministern lämnar ett sådant besked är läget oklart.

  Kritiken mot Stefan Strömberg blev offentlig när tre höga polischefer i dag publicerade en debattartikel i Dagens Nyheter.

  Anders Westlund, Björn Engblom och Charlie Magné, ordförande för chefsföreningarna inom Polisförbundet i Stockholms, Västra Götalands respektive Skåne län, går där till hård attack mot honom.

  ”Rikspolischefens återkommande uppmaning om att vi ska leverera saknar varje drag av uppmuntran och insikt om hur vi arbetar. Det torra och stela budskapet bidrar snarare till olust och ovilja i poliskåren”, skriver de tre som tillsammans representerar cirka 700 polischefer och kommissarier.

  Enligt trion saknas ”insiktsfull polisiär kompetens” i den nationella ledningen av polisen. Man anser även att direktiv uppifrån inte förankras hos dem som sedan ska utföra arbetet. ”Monolog går före dialog och samförstånd”, skriver cheferna som vädjar till justitiedepartementet att trycka på för en förändring.

  Stefan Strömberg vill inte avslöja vad han diskuterat med justitieministern men avfärdar kritiken.

  – Det stämmer helt enkelt inte. Vi har bra polisiär kompetens på Rikspolisstyrelsen med kunnigt folk och vi jobbar tätt med poliser som dagliga erfarenheten av polisarbete.

  – Det finns alltid de som inte gillar förändring. Men det är ett förändringsarbete vi håller på med och då måste man se över verksamheten. Vårt mål är att bli bättre, effektivare. Ett sådant arbete tas inte alltid emot med entusiasm utan innebär att en del personers arbetssätt ifrågasätts.

  Anders Westlund, en av de tre undertecknarna av debattartikeln sade efter att ha sett rikspolischefen intervjuas i SVT:s Aktuellt att han inte tänkte kommentera någon avgång förrän han sett den bekräftad.

  – Men jag kan ju se att han får det tufft om han stannar kvar. Och om han avgår har han tagit kritiken på rätt sätt, den som vi har framfört, säger Anders Westlund, ordförande i Polisförbundets chefsförening i Stockholm.

  LEDARBLOGGEN: Rikspolischefens nypor är inte poppis blogg.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X