Annons
X
Annons
X

Strömbäck en lobbyist utan trovärdighet

REPLIK NÄTANARKI

Ryktet om piratrörelsens död är överdrivet. Vi lever och fodas. Pär Strömbäck försöker trots det slå in budskapet om vår död med den ena floskeln efter den andra. Han talar om gratisideologier och om anarki på nätet. Han talar om integritet och rättssäkerhet. Han talar dock mycket lite om sig själv. Men det är ju svårt att uppbåda någon sorts trovärdighet i frågan om integritet och rättssäkerhet om man samtidigt ärligt talar om att man är lobbyist för en industri som gör allt för att montera ner båda för sin egen vinnings skull.

Strömbäck signerar sin debattartikel som ”redaktör Netopia – forum för digitala samhällsfrågor”. Per Strömbäck är en av upphovsrättsindustrins flitigaste lobbyister. Han är talesperson för Dataspelsbranschen och hans Netopia är en megafon för upphovsrättsindustrin som stöttas av Ifpi, Förläggareföreningen Musikförläggareföreningen, Videodistributörernas Förening med flera.

Gratis är kanske gott. Men det vet piratrörelsen inte mycket om. Medan Strömbäck och andra lobbyister äter sig mätta vid bjudbufféer i fina salonger, kämpar vi ute i kylan för saker som man sannerligen inte får gratis. Saker som integritet, demokrati och rättssäkerhet. Det är en ojämn David och Goliat-kamp mot en multinationell upphovsrättsindustri och övervakningssugna politiker och den kampen är om något en ständig påminnelse om att vi inte får någonting gratis.

Annons
X

Upphovsrättsindustrin drivs av ekonomiska intressen. Den har inget intresse att ägna sig åt triviala saker som samhällsansvar och medborgerliga rättigheter. Detta ser man skrämmande tydligt i Strömbäcks artikel: ”När arbetsliv, privatekonomi, umgänge, offentlig service, debatt, handel, utbildning och så vidare i allt högre grad sker via internet, duger inte anonymitet och osynlighet som lösning på hur individens trygghet ska garanteras.”

Det är just för att en så stor del av våra privatliv nu finns på nätet som det är oerhört viktigt att man får förbli anonym om man så önskar. Alternativet är att allt man gör via nätet samlas in och lagras någonstans. Allt.

Glöm privata mejl. Glöm privat surfande. Glöm privata diskussioner. Glöm allt vad privatliv heter. Allt för att ”skydda individen”. Faktum är att det inte alls är ett skydd för individen. Möjligheten att få vara anonym är däremot ett bra skydd för individen. Det Strömbäck å sina arbetsgivares vägnar föreslår är ett skydd för multinationella företag.

För den enskilda individen är det ett gigantiskt hot mot både privatliv och rättssäkerhet.

Denna verklighet är inte långt borta. Upphovsrättsindustrins älsklingslag Ipred ger redan privata bolag större befogenheter än polisen i jakten på fildelare. Det finns ett förslag om att Datalagringsdirektivet även ska omfatta sökmotorsökningar. Om förslaget går igenom kommer till exempel alla googlesökningar att registreras och lagras i två år.

Det är oklart hur informationen ska användas, men information lagras inte för skoj skull. Man kommer att hitta användningsområden. Man kan ana att upphovsrättsindustrin redan uppvaktat väl valda politiker för att göra verklighet av sina drömmar om att få sätta tänderna i den lagrade informationen i sin besinningslösa jakt på fildelare.

Upphovsrättsindustrin tycks nämligen anse att de ska få beställa speciallagar av våra politiker och sedan själva få makten att se till att de efterföljs. De lyckades med Ipred.

Den gången lyckades upphovsrättsindustrin genom att sprida myten om att internet är ett laglöst land. Det är en ren lögn, men våra politiker gick på den. De lagar och regler som gäller utanför nätet gäller redan på nätet. Det är så det ska vara. Privata bolag ska inte diktera lag och ordning på nätet efter eget huvud och på medborgarnas bekostnad.

Strömbäck vill att demokrati och integritet ska råda på internet. Det vill Piratpartiet också. Därför måste vi sätta stop för privata företags rovjakt på nätet. Demokrati ska inte kunna köpas för pengar och integritet kommer aldrig att byggas av övervakning.

ANNA TROBERG

vice partiledare Piratpartiet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X