Annons
Fördjupning

Strindberg förste svensk att hedras med byst i Paris

Leif Schölin och Marie Kauppi under arbetet med Strindbergsbysten som ska placeras i centrala Paris. Bysten är en nygjutning efter Carl Eldhs originalmodell från 1905.
Leif Schölin och Marie Kauppi under arbetet med Strindbergsbysten som ska placeras i centrala Paris. Bysten är en nygjutning efter Carl Eldhs originalmodell från 1905. Foto: Lars Pehrson

August Strindberg får en plats i Paris – staden som innebar både inferno och framgångar för honom. Han blir den förste svensk som hedras med en byst i den franska huvudstaden.

Under strecket
Publicerad

Smält brons hälls ned i gjutformen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 7

Strindbergsbysten gjuts i brons, med tekniken förlorad vax. Marie Kauppi fäster gjutkanaler på vaxmodellen.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 7

Nästippen bearbetas efter gjutningen. Paris var en viktig stad för både Carl Eldh och August Strindberg. Eldh utbildade sig till skulptör i Paris, och i Strindbergsbysten syns det franska arvet från Rodin.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 7

Leif Schölin och dottern Nicole Minne förbereder gjutningen

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 7

Jesper Lodén patinerar bysten.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 7

Vaxmodell med gjutkanaler och kärnspik.

Foto: Leif Schölin Herman Bergmans konstgjuteri Bild 6 av 7

Konstgjutarna i arbete med en degel fylld med smält brons.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 7

Den svenske författaren August Strindberg är tillbaka i Paris. En byst forslades nyligen från Herman Bergmans konstgjuteri i Enskede till Paris. Den sjätte november ska Strindbergsbysten avtäckas i en högtidlig ceremoni, samtidigt som den svenske författaren och dramatikern får en plats uppkallad efter sig inte långt från Luxembourgträdgården och kvarteren där han upplevde infernokriser.

Bronsbysten är en nygjutning efter Carl Eldhs originalmodell från 1905, en psykologisk tolkning av titanen med imponerande hårsvall och sammanbiten min. Den ska placeras på en plats i sjätte arrondissementet, som Paris stad beslutat att döpa till Place August Strindberg.

Annons
Annons
Annons