Recension

To save everything, click here: The folly of technological solutionismStridsskrift mot internets tillbedjare

ÖVERTRO Den välkände och ofta spirituelle häcklaren av nätkramare och nätkrämare, Evgeny Morozov, svär åter i internetkyrkan. Hans budskap: nätet är en kommunikationsplattform bland andra och kommer en dag att ersättas av något nytt. Pelle Snickars har läst ”To save everything, click here”.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ibland undrar jag om somliga faktiskt inte älskar internet lite för mycket. I ganska många kretsar är nätet något av religion. Internets kultvärde frodas här i det fördolda bland kablage och switchar, och så fort en skärm lyses upp får internetälskarna något religiöst i blicken. Bland sådana nätkramare flockas förstås också nätkrämarna – två punkter gör här skillnad – liksom de heligt troende, fast övertygade om att internet inte bara är en medial kommunikationsform (som andra) utan snarare en sorts analytisk kategori med vars hjälp allt potentiellt kan förklaras.

Evgeny Morozov tillhör inte de troendes skara. Tvärtom menar denna digitale kättare att den här typen av intrasslade förvillelser bäst beskrivs som ”internetcentrism” – en sorts ideologisk föreställning om internet som universell samhällsmanual.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons