Stridsgrupper vilar trots kriser

EU-STYRKA Trots att fyra år har gått sedan EU:s militära snabbinsatsstyrkor etablerades har de aldrig skickats ut. Ändå saknas inte krishärdar i världen. Det är dags att aktivera Nordic Battlegroup, skriver svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Under strecket
Publicerad

Nordic Battlegroup under en övning i Skövde.

Foto: CAROLINE TIBELL
Annons

Förtroendet för EU:s militära snabbinsatsstyrkor sviktar – bland EU:s egna medlemsländer. När Sverige i dagarna inleder sin andra period som ledande nation för Nordic Battlegroup saknas fortfarande ett land som vill ta på sig ledningsansvar för en stridsgrupp första halvåret 2012. Likaså saknas en ledande nation för en av stridsgrupperna under både första och andra halvåret 2013.

EU:s insatsstyrkor etablerades 2007 för att soldater från EU-länderna snabbt ska kunna skickas ut i konflikthärdar. Trots att nya konflikter ständigt bryter ut och många fredsfrämjande insatser behöver förstärkning har inte en enda av de hittills 16 EU-insatsstyrkorna skickats ut. Fyra år har gått utan att EU-länderna, inklusive Sverige, har utnyttjat sin beredskap att gripa in där så krävs.

Annons
Annons
Annons