Annons
X
Annons
X

Strider om viktig libysk kustväg

Rebellerna i Libyen har under helgen avancerat på flera fronter. Nu hoppas de kunna skära av den viktiga kustväg som förbinder Gaddafi-regimen i Tripoli med omvärlden.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Under lördagskvällen blossade strider upp vid Abu Kammash, en mil från den tunisiska gränsen vid Medelhavet.

– Det är hårda strider mellan rebeller och Gaddafis styrkor om kontrollen över gränsstationen Ras Jedir, sade ett ögonvittne.

Gränsstationen, som kontrolleras av Gaddafi, är tillsammans med den motorväg som går längs Medelhavskusten en av de viktigaste försörjningslederna för regimen i Tripoli.

Annons
X

Drygt tio mil österut längs samma väg, i oljestaden al-Zawiya, rasade på lördagen hårda strider. Flera rebeller sade att de tagit kontrollen över staden, som ligger endast fem mil väster om huvudstaden.

– Gaddafi-brigaden kontrollerar den östra delen av vägen, medan vi är på den västra sidan. Det har varit intensiva strider om den här vägen, som sammanbinder Tripoli med Tunisien, sade rebelltalesmannen Mohammed Ezzawi inifrån staden, och fortsatte:

– Om vi lyckas ta Zawiyah kommer vi att blockera vägen och det betyder döden för Gaddafi.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regimens talesman Mussa Ibrahim medgav att strider förekommit, men hävdade att rebellerna slagits tillbaka.

  Samtidigt rapporterar BBC att rebellerna efter tre dagars strider tagit kontroll över staden Tuarga utanför Misrata.

  Torget i al-Zawiya var en viktig symbolplats i det tidiga skedet i kriget i Libyen då rebellerna kontrollerade staden, men så småningom förlorade de mot Gaddafistyrkorna. Själva staden ligger mycket nära Tripoli och ansågs vara av stor vikt. Striderna som då pågick krävde många dödsoffer och vid tillfällen rapporterade läkare om lik som kantade gatorna. Oron var stor för vad som skulle ske om Gaddafi återfick kontrollen över staden.

  Nu står rebellerna åter i mitten av al-Zawiya, rapporterar Reuters reporter på plats. Ett femtiotal rebeller ropade slagord och hyllningar till Allah i närheten av det stora grönsakstorget i centrum. I en av butikernas fönster hade rebellernas trefärgade flagga hängts upp.

  Sporadisk skottlossning kunde ännu höras runtom i staden och motståndsmännen berättade för reportern att Gaddafistyrkor fortfarande fanns på plats, inklusive krypskyttar.

  Så här långt framskjuten har upprorsmännens frontlinje inte varit sedan inledningen av striderna i landet, men det är oklart om man kan lyckas hålla platsen. Kriget har böljat fram och tillbaka under månader, med snabba vinster och lika hastiga förluster av städer och byar.

  Zawiyah/Tripoli TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X