Annons
X
Annons
X

Striden är inte över

Besvikelsen är påtaglig bland dem som engagerat sig i Slussen-frågan. Men kamplusten är fortfarande stor.

– Vi ger inte upp och tänker överklaga, säger arkitekten Jonas Bohlin.

Demonstranter samlades vid Slussen på måndagskvällen för att protestera mot den planerade ombyggnaden av området.
Demonstranter samlades vid Slussen på måndagskvällen för att protestera mot den planerade ombyggnaden av området. Foto: TOMAS ONEBORG

Det är trist att det blev så här. Jag hade hoppats på ett annat resultat, men jag tänker inte överklaga.
Leif Pagrotsky, riksdagsledamot och före detta kulturminister (S).

I planarkitektsrummet hos Stockholms stad finns 53 pärmar med synpunkter och handlingar som kommit in om Slussen-projektet. Normalt brukar det röra sig om cirka två pärmar för liknande stadsbyggnadsärenden.

Några överklaganden hade i går ännu inte diarieförts hos Stadsbyggnadskontoret. Formellt inleds överklagandeperioden först nästa vecka och kommer att pågå i tre veckor, eventuellt lite längre på grund av julledigheten.

Annons
X

En av dem som kommer att överklaga är Jonas Bohlin, arkitekt och drivande initiativtagare till det alternativa förslaget Kulturslussen:

–Vi ska samlas i gruppen för att lägga upp strategin för hur vi går vidare. Bland annat tänker vi diskutera med S, V och MP om vad de har för idéer – även om Kulturslussen är opolitisk.

Målet är att stoppa stadens förslag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det blir ett ärr i Stockholms vackra ansikte. Även internationella experter och Skönhetsrådet har sågat politikernas förslag. De leker arkitekter fast de inte är utbildade för det, säger Jonas Bohlin och pekar på att mycket är olöst kring trafikfrågorna i det klubbade förslaget.

  Han är upprörd över att politikerna inte ens har tittat på de alternativa förslag som har lagts.

  –De har bara jämfört mellan att bygga eller inte bygga. Redan för två år sedan sa de att det är slutsnackat. Politikerna har fört allmänheten bakom ljuset.

  En annan som engagerat sig är konstnären Marianne Lindberg De Geer. Hon tycker att det är trist att en så stor fråga som Slussen har blivit en ”politisk markör”.

  –De som är emot betraktas som nej-sägare och vänster. Jag vill kliva av det här, säger hon och fortsätter:

  –Jag är varken för Kulturslussen eller förslaget som nu klubbats. Jag tycker man ska återremittera frågan och ta lärdom av alla invändningar som har varit. Visst, det är dyrt, men värt det.

  Även Leif Pagrotsky, riksdagsledamot och före detta kulturminister (S) beklagar beslutet:

  –Det är trist att det blev så här. Jag hade hoppats på ett annat resultat, men jag tänker inte överklaga.

  Som boende i Nacka anser han att Slussen är viktigare för Nackaborna än för stockholmarna.

  –Nacka kommun är inte alls tillfrågad och ändå är det 50000 Nackabor som passerar Slussen varje dag.

  Johannes och Liza Winkler med Ofelia, Hornstull:

  –Det är bra, men inte på det sättet som skisserna visar. Arkitekturen har för kort tidsaspekt, och är så mycket den stil som gäller nu, medan Slussen ligger mitt i ett sekelskiftesområde. Det är nergånget och det luktar kiss i gången, äckligt.

  Enkät:Vad tycker du om att Slussen ska byggas om?

  Staffan Tilling, Uppsala:– Det är väl bra om Slussen är i så dåligt skick att delar är på väg att falla ihop. Jag har inga synpunkter på utformningen. Jag hoppas att politikerna har förnuft att ta vara de synpunkter som har kommit in.

  Pia Björklund, Östermalm:– Det tycker jag inte om. Jag har varit på en guidad tur här och fått förklarat hur det var tänkt med Slussen. Det är byggt med tanke på framtiden, så att ett stycke i taget kan renoveras allteftersom det blir slitet.

  Johannes och Liza Winkler med Ofelia, Hornstull:– Det är bra, men inte på det sättet som skisserna visar. Arkitekturen har för kort tidsaspekt, och är så mycket den stil som gäller nu, medan Slussen ligger mitt i ett sekelskiftesområde. Det är nergånget och det luktar kiss i gången, äckligt.

  Saeb Hariri, torghandlare på Slussen, bor i Sätra:– Man behöver absolut renovera. Men bygg inte husen längs Stadsgården, man kan inte gömma vattnet. Och parken som är planerad kommer inte att få någon sol. Jag har jobbat är i elva år och vet hur solen går.

  Annons
  Annons
  X

  Demonstranter samlades vid Slussen på måndagskvällen för att protestera mot den planerade ombyggnaden av området.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X