Strid om rumänska kulturinstitut

Det rumänska kulturinstitutet i Stockholm har blivit ett slagträ i den inflammerade striden mellan president Traian Basescu och premiärminister Victor Ponta. På tisdagen beslutade författningsdomstolen att parlamentet, där Ponta har kontroll, kan ta över den politiska kontrollen över rumänska kulturinstituten, i stället för presidenten. Institutet ska nu rikta sin verksamhet till rumäner bosatta utomlands i stället för att som i dag sprida kunskap om rumänsk kultur internationellt till allmänheten.

Publicerad
Annons

I början av juli undertecknade ett stort antal internationella kulturpersonligheter en protestlista i syfte att bevara kulturinstitutets demokratiskt öppna verksamhet, däribland Tomas Tranströmer och Herta Müller. I uppropet framhölls det rumänska kulturinstitutet i Stockholm som en utmärkt exempel på hur institutet kan skapa förståelse för andra nationaliteter och kulturer. Med parlamentets övertagande är dess framtid än mer oviss.

– Det är svårt att sia om vilka ändringar som kommer, men ändringar kommer det bli. Ledningen i Bukarest kommer att avgå i veckan och sedan kommer parlamentet utse en ny ordförande, säger Dan Shafran, ordförande i Stockholm, till Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons