Annons
X
Annons
X

Strid om makten över SD i Stockholm

En maktstrid har blossat upp inom Sverigedemokraterna i Stockholm. Bakgrunden är en längre tids interna konflikter och missnöje över toppstyrning, enligt uppgifter till SvD. På lördagen tog den omstridde SDU-toppen William Hahne upp kampen om ordförandeklubban i huvudstaden.

William Hahne utmanar Maria Danielsson om makten över SD i Stockholm.
William Hahne utmanar Maria Danielsson om makten över SD i Stockholm. Foto: PELLE T NILSSON/ALL OVER PRESS OCH TT

**I mars ska Sverigedemokraterna **i Stockholms stad utse ordförande. Maria Danielsson, som idag leder förbundet, väntas då be medlemmarna om förnyat förtroende.

Men på lördagen meddelade William Hahne, som är vice ordförande för ungdomsförbundet SDU, att även han kandiderar och utmanar om makten över förbundet. Enligt uppgifter till SvD är det en längre maktstrid i förbundet som nu blossar upp till ytan.

William Hahne berättar att han ställer upp i en video på Youtube, där han bland annat säger att SD varit svaga och osynliga i Stockholm och att han vill ändra på det.

Annons
X

Strax innan riksdagsvalet tog Danielsson över ledarskapet i Stockholm efter att Expressen avslöjade att den dåvarande ordföranden Christoffer Dulny hade skrivit en mängd hatiska kommentarer på sajter som Avpixlat.

Cristoffer Dulny valde själv att lämna alla uppdrag i partiet.

– Jag tog ett självständigt beslut efter några intensiva dagar. Det känns bra att kunna lägga locket på detta. Det här har tagit fokus från annat, sade Dulny till SvD då.

På bara några månader har det utbrutit total kalabalik.

**Men ordförandebytet **har väckt känslor inom styrelsen och under hösten har missnöjet ökat. Samtidigt ska William Hahne ha jobbat upp ett stöd för sin kandidatur i styrelsen.

– På bara några månader har det utbrutit total kalabalik då en majoritet av styrelsen har vänt sig mot Maria Danielsson, säger en källa med insyn i SD i Stockholm.

**Samtidigt beskrivs distriktet **som en ögonsten för partiledningen – som vill stärka sina positioner i huvudstaden. Kritikerna menar att partitoppen försöker styra förbundet genom Danielsson.

– Hon uppfattas som obotligt lojal med partiledningen.

Beskedet om att ungdomsförbundets William Hahne nu utmanar om makten kan riva upp sår i partiet. SDU uppfattas som radikalare än moderpartiet och har flera gånger hamnat i konflikt med partistyrelsen.

I november 2012 fick ordförande Gustav Kasselstrand och William Hahne sparken från sina tjänster på partiets riksdagskansli, bland annat efter att SDU tagit ställning för erkännande av en palestinsk stat.

Så sent som i höstas utbröt en strid om ordförandeskapet i SDU då Mattias Karlssons pressekreterare, Henrik Vinge, tog upp kampen mot Kasselstrand. Ordförandestriden beskrevs som ett försök för moderpartiet att ta kontroll över ungdomsförbundet. En bild som dock tillbakavisades av Henrik Vinge.

**När SDU **nu utmanarom det politiska inflytandet i Stockholm kan det leda till en fördjupad konflikt mellan ungdomsförbundet och partitoppen.

– Det här kan nog leda till rätt starka känslor i riksdagskansliet, säger en källa med insyn i Sverigedemokraterna.

SvD söker Maria Danielsson för en kommentar.

Annons
Annons
X

William Hahne utmanar Maria Danielsson om makten över SD i Stockholm.

Foto: PELLE T NILSSON/ALL OVER PRESS OCH TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X