Annons
X
Annons
X

Strid om Bergwalls frihet

Efter sommaren kan Sture Bergwall vara en fri man. På fredag får han sannolikt resning för de återstående tre morden han fällts för. Men Säters rättspsyk anser fortfarande att Bergwall är en så farlig person att han inte kan släppas ut.

[object Object]
Säter. Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick” satte nytt ljus på utredningen av de brott Quick, numera Sture Bergvall, är dömd för. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Sture Bergwall har redan friats för fem av de åtta mord han fällts för. På fredag beslutar hovrätten i Umeå om han ska få resning även i fallen som rör den 15-årige Charles Zelmanovits från Piteå som försvann i november 1976, och det holländska paret Janni och Marinus Stegehuis som mördades i juli 1984.

Får Bergwall resning kommer det sannolikt formellt friande domar i tingsrätten senare i vår. Då börjar Bergwalls advokat Thomas Olsson processen för att få sin klient utskriven från Säter.

– Vi kommer att ha egna sakkunniga som gör en bedömning av Stures psykiska status, och för mig råder det ingen tvekan. Tittar man i hans patientjournaler finns det inte en enda anteckning som indikerar psykisk ohälsa sedan han avgiftades från bensodiazepinerna 2002, säger Thomas Olsson.

Annons
X

Han räknar försiktigt med att processen ska kunna vara avslutad efter sommaren, och då kan Sture Bergwall alltså lämna Säter som en fri man.

Men läkarna på Säters rättpsyk anser fortfarande att Bergwall är så farlig att han inte kan släppas ut. I går förordade Säters läkare i en förhandling i förvaltningsrätten att Bergwall ska vara kvar inom sluten vård framöver. Enligt Säters överläkare Vladislav Ruchkin är den psykiatriska bedömningen av Bergwall oförändrad sedan 70-talet då han enligt ett utlåtande ansågs lida av ”grav perversitet i form av pedofili med sadistiska drag”. Ruchkin menar också att det fanns sexuella komponenter och fantasier med i det bankrån Bergwall begick 1990.

Utlåtandet från 70-talet underkändes av både Socialstyrelsen och tingsrätten på den tiden.

– De bedömningar som Säters läkare gör i dag är inte vetenskapliga utan rent personligt färgade av klinikens egna känslomässiga reaktioner på resningsprocessen. Det var vården som gjorde Sture sjuk, och läkarna på Säter vill inte erkänna det, säger Thomas Olsson som är bekymrad över den makt läkarna inom rättspsykiatrin har över sina patienter.

– Det är en fullständigt sluten värld där läkarna är näst intill allsmäktiga. De intagna är längst ned på samhällsstegen och har ingen som representerar deras intressen. Domstolarna är tyvärr oförmögna att ifrågasätta läkarnas utlåtanden.

Förvaltningsrätten avkunnade ingen dom i går, utan skjuter fram avgörandet till nästa vecka. Till skillnad från tidigare förhandlingar om fortsatt sluten vård så kräver domaren den här gången att Bergwall medverkar eller lämnar ett yttrande innan dom faller.

– Vi vill att Bergwall ska yttra sig om anmälan om fortsatt vård från Säters chefsöverläkare, och det som framkommit vid förhandlingen i dag, säger Essa Malmqvist, domare vid förvaltningsrätten.

Hon betonar att det inte spelar någon roll att Bergwall kan få resningsbeslut i dag, och säger att domstolen har Säters riskbedömning som grund för kommande dom.

Sture Bergwall har suttit på Säter sedan 1991 då han dömdes till sluten vård för bankrånet. Redan 1992 var han på väg att bli utskriven och hade fått kontrakt på en lägenhet i Hedemora.

Samma år började han erkänna mord för sin läkare på Säter. Detta fortsatte kommande år när han genomgick en ifrågasatt terapiform och medicinerades med stora doser narkotikaklassade läkemedel.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Säter. Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick” satte nytt ljus på utredningen av de brott Quick, numera Sture Bergvall, är dömd för.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X