Annons
X
Annons
X

Strid om arbetstiden för lärare

Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör nu ett utspel om lärarlöner. Organisationen vill öka det lokala löneutrymmet på skolor som gör ”förändringar i arbetsorganisationen” så att lärarnas arbetstid i snitt blir 40 timmar.

Av TT
(uppdaterad)

Ledande politiker inom M, C, KD och S i SKL, som representerar arbetsgivarsidan, gör sitt gemensamma utspel i ett brev till alla kommuner. De förklarar att de vill att skolledningar i samråd med lärarna på skolor ska kunna avgöra om några eller flera lärare ska jobba 40-timmarsvecka med vanlig semester i stället för som i dag: att all arbetstid koncentreras till terminerna.

”Dagens system med 45-timmarsvecka under terminerna innebär att arbetstiden blir ojämnt fördelad över året”, skriver bland andra SKL:s ordförande Anders Knape (M), förste vice ordföranden Carola Gunnarsson (C) och andre vice ordföranden Ilmar Reepalu (S) i brevet.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, är mycket kritisk mot SKL:s utspel. Hon påpekar att det redan med nuvarande avtal är möjligt att lokalt komma överens om högre löner mot att lärare går över till semestertjänst. Det sker redan i bland annat Norrköping.

Annons
X

Hon gör däremot klart att Lärarnas Riksförbund aldrig kommer att skriva på något avtal där man centralt ska värdera hur mycket sådana lokala avtal kan vara värda i pengar.

Brevet sänds till kommunerna efter det att Folkpartiet hoppade av SKL:s förhandlingar med de båda lärarfacken. Avhoppet fick applåder av lärarfacken och skedde i protest just mot att SKL ville öka regleringen av lärarnas arbetstid. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ingen representant i förhandlingarna.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, är i stort sett ett eko av Metta Fjelkner, med skillnaden att hon överhuvudtaget inte vill ”förhandla via medier”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Och jag utgår från att det fortsatta resonemanget förs enligt svensk förhandlingskutym vid förhandlingsbordet. Så vi kommer att framföra våra synpunkter till SKL vid förhandlingsbordet, som sig bör.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X