X
Annons
X

Strid mellan två falangerbäddade för fusket i SSU

I veckan inleddes förundersökningarna som ska avgöra vem som är ansvarig för det omfattande medlemsfusket i SSU. Det är en segdragen maktkamp mellan en vänster och högerfalang som ligger bakom. Interna dokument och vittnesmål visar hur konflikter har lamslagit den socialdemokratiska plantskolan. SvD åkte till Eskilstuna och landets äldsta SSU-klubb.

ESKILSTUNA
Fanan ligger rullad i källaren. Det gamla stolta argumentet om att det var här den första SSU-klubben bildades biter inte lika bra längre.
Det spelar ingen roll att de försöker förklara att de uppblåsta medlemssiffrorna beror på ett misstag. De nyvalda medlemmarna i Sörmlands SSU-styrelse delar problemen med resten av förbundet.
För det är ett dominospel som faller. Förbundsordförande Ardalan Shekarabis hemliga kampanjkonto landade på ungdomsminister Lena Hallengrens medlemsfiffel som drog med sig skolminister Ibrahim Baylans valfusk. Nu får alla bära sin del av skammen.
I det lilla rummet på sjunde våningen i
socialdemokraternas högkvarter i Eskilstuna, vill Sörmlands SSU-styrelse berätta varför allt gått fel.
Malin Norfall, den fackliga representanten, berättar om tårarna på första kursen med SSU:are från de andra distrikten.
Carina Suominen, ordföranden, som säger att hon ser vissa SSU-are som värre motståndare än moderaterna. Erik Unnerdal är sekreteraren som tryckt på den röda nej-knappen mot förbundsledningens förslag på alla kongresserna.

Det är berättelsen om hur fusk och brott mot regler och moral blir en accepterad politisk metod när två falanger bråkar.
– Vi blev skolade in i konflikten, säger Erik Unnerdal. De andra var högerdistrikt, vi var vänsterdistrikt. Nu är vi äldre och försöker undvika att de yngre ska hamna i samma skyttegravar. Men det går inte.
På statsvetenskapligt språk kallas det stagnerade intressekonflikter. På svenska heter det gammalt groll.
I flera avseenden är det mer relevant att tala om socialdemokraternas främsta plantskola som två organisationer än som en. I kongressprotokollen, den officiella historiebeskrivningen, oppositionens
interna PM och vittnesmålen från de båda sidorna spelas skeendena upp inför öppen ridå som i ett grekiskt drama.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X