Annons
X
Annons
X

Stresskliniken vill inte hjälpa föräldrar tillbaka

Känns det som om tillvaron blivit hårdare med fler saker som ska in i både ditt och barnens schema? Du är inte ensam. Men den enda som kan göra något åt saken är du själv. Det understryker Margareta O´Hearn som träffar allt fler slutkörda föräldrar där hon arbetar på Stress Rehab i Danderyd.

Många är vi vardagspusslande småbarnsföräldrar som rusar fram i tillvaron under veckorna – för att sedan slutkörda kraschlanda i soffan på fredagskvällen. Under helgen laddar vi om batterierna för att stå redo igen vid startlinjen när väckarklockan ringer kvart över sex på måndagsmorgonen.

Att kunna kombinera familj och yrkesliv är något som de flesta önskar. Men kraven på såväl jobbet som i föräldrarollen är höga – och tiden knapp. En förutsättning för att man ska orka hålla ett högt tempo under en längre tid är att man får tid för återhämtning mellan sprinterloppen. Risken att drabbas av olika stressjukdomar är annars stor.

På Stress Rehab vid Danderyds sjukhus i Stockholm träffar personalen föräldrar som kört på väldigt hårt och väldigt länge – utan någon tid för vila. För att de ska återfå balansen i livet, krävs till slut professionell hjälp.

Annons
X

– Våra patienter är ofta väldigt duktiga på att jobba under tidspress och krav. De är också väldigt receptiva för omgivningens förväntningar. När de väl kommer hit har de varit inne i stresstunneln och försummat återhämtningen under flera år. Oftast är det först när de drabbas av fysiologiska stressymptom som sömnproblem, huvudvärk eller ont i nacken, som de söker hjälp, säger Margareta O´Hearn, psykolog på Stress Rehab vid Danderyds sjukhus.

Läs mer: Nu kommer ”slow parenting”

Många av de föräldrar som hon och hennes kollegor träffar är högutbildade med avancerade jobb. Samtidigt har de ofta flera barn som deltar i många aktiviteter utanför skolan.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En annan aspekt som vi sett mer och mer av är att den som drabbas av stressjukdom har en partner som antingen reser mycket i tjänsten eller arbetar för ett utländskt företag där man inte respekterar arbetstiderna lika mycket. Det är faktiskt lite av en varningsklocka för oss, säger Margareta O'Hearn.

  Upplever ni på Stress Rehab att stressen i barnfamiljer har ökat under senare år?

  Man måste anpassa sin tillvaro så att det finns tillräckligt med tid för återhämtning mellan alla krav och aktiviteter. Annars orkar man inte i längden.
  Margareta O´Hearn, Stress Rehab

  – Ja, vår känsla är att livet har blivit tuffare och att kravet på simultankapacitet är högre i dag. Färre jobbar, men de som har ett arbete jobbar mer. Dagens barn har också flera aktiviteter som föräldrarna förväntas skjutsa dem till, säger Margareta O'Hearn.

  Huvudbudskapet som hon och hennes kollegor försöker inpränta i trötta och ledsna föräldrar är att de själva måste förändra sig – för omgivningen kommer inte att göra det.

  – Vi vill inte hjälpa folk tillbaka till ekorrhjulet. Samhället kommer inte att hjälpa oss att sätta gränser, utan vi måste själva lära oss att känna efter hur mycket vi orkar och sedan säga nej. Har man ett barn med speciella behov så kan till exempel inte syskonet gå på fem fritidsaktiviteter i veckan. Man måste anpassa sin tillvaro så att det finns tillräckligt med tid för återhämtning mellan alla krav och aktiviteter. Annars orkar man inte i längden.

  Tidigare artiklar om tidspress:

  Nej, nu är pappa stressad igen

  blog.svd.se

  Stresshantering – bara näst viktigast

  blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X