Strejkvarsel mot SAS uppskjutet

Den hotande flygstrejken riktad mot SAS, men som också berör övriga flygbolag, är tillfälligt avblåst eller uppskjuten. Avgörandet kommer på fredag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sonderingar direkt mellan parterna under tisdagen visade på fortsatta förhandlingsmöjligheter. Och på fredag har både LO-förbundet Transport och flygarbetsgivarna kallat in sina stora förhandlingsdelegationer för ett slutligt avgörande.
– Vi har blivit lovade ett bud som i stort sett överensstämmer med vad den övriga arbetsmarknaden enats om under vinterns och vårens förhandlingar. Jag hoppas verkligen att arbetsgivarna lever upp till det löftet så att den hotande konflikten inte blir verklighet, säger Transports ordförande Per Winberg.
Flygarbetsgivarnas förhandlingschef Jonas Bernunger bekräftar också att direktkontakter tagits mellan parterna under tisdagen.
Sonderingarna visade att det fanns en viss förhandlingsmöjlighet och den valde båda parter att utnyttja.
– Jag har fått besked om vad flygarbetsgivarna är villiga att göra och vårt svar på det var enkelt. Vi skjuter på alla eventuella stridsåtgärder och inväntar budet, säger Per Winberg.
Det spända förhandlingsläget rör löner och villkor för Transports medlemmar vid först och främst SAS för 2004, men också för anställda vid flyget i övrigt. Det är mekaniker, lastare och tekniker som kräver löneökningar i nivå med den övriga arbetsmarknaden.
Stödet från de församlade LO-förbunden är mycket starkt och en eventuell konflikt kan därför snabbt utvidgas långt utanför flygets område.
I första hand kan Transport på egen hand i sympati med de flyganställda varsla om konflikt för sina egna medlemmar i hamnarna och därmed dras snabbt exportindustrin in i konflikten.
Ytterligare sympativarsel och eventuella konflikter skulle snabbt kunna få oerhörda konsekvenser på hela arbetsmarknaden.

Tommy Öberg

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons