Annons
X
Annons
X

Strejkvarsel hotar tv-sändningar

Svart i tvåan och ingen besiktning av bilen. Unionens varslade strejk mot Sveriges Television och Svensk Bilprovning bryter ut på onsdag om inte medlarna lyckas få ihop en lösning som arbetsgivarna och facket kan godta.

Av TT
(uppdaterad)

Medieföretagens chefsförhandlare Magnus Kendel tror att strejken bryter ut.

– Det blir konflikt, det är jag helt övertygad om. Vi har riggat för det, säger han.

Och effekten blir bland annat en nedstängd SVT 2. Men även i SVT 1 kommer det bli viss påverkan på programmen. Och i Sveriges Radio kan det komma att bli mycket repriser.

Annons
X

Enligt honom vilar Unionens löneavtal på gamla industrinormer - inte tidsenliga med villkoren på Public serviceföretagen.

– De har fördelaktiga anställningsvillkor, säger Kendel.

Enligt honom kräver Unionen 2,8 procent i löneökningar, inklusive de 0,2 procent i kompetenspengar som avsattes i samband med 2010 års avtal, alltså mer än det så kallade lönemärket där nästan alla andra löneavtal hamnat i årets avtalsrörelse. Nu blev det inga kompetenskonton, i alla fall inte ännu, i väntan på att Svenskt Näringsliv och PTK behandlar frågan.

– Det var aldrig tänkt att det skulle gå ut i form av löner, säger Kendel.

Från Unionens sida tycker man inte att kraven är för höga.

– Jag har lite svårt att förstå att det här ska behöva gå till konflikt. Vi begär inget mer än på andra områden, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Strejkvarslet mot i första hand SVT är riktat mot programkontrollerna. Och då lär det inte kunna gå att sända.

– Det slår hårt mot möjligheten att sända, säger Hjert.

SVT 1 och Barnkanalen undantas dock.

Unionen och arbetsgivarparten Almega har haft överläggningar i helgen med medlarnas hjälp. Ett avtalsbud på bilprovningsområdet väntar.

– Ja, antingen sent i dag eller i morgon, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

På tv-området finns inget besked i dagsläget.

En strejk mot Svensk Bilprovning kommer att slå ut bilbesiktningen. Från och med onsdag kommer ungefär en tredjedel av stationerna att beröras av strejken, oklart vilka. I ett senare skede, från den 15 maj, kommer alla stationer att beröras sedan Unionen tilläggsvarslat i fredags för att täcka in samtliga bilprovningar.

Parterna, Unionen och Almega, har nu fått ett bud från medlarna på bilprovningens område. Svar ska lämnas klockan 12 i morgon, enligt Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren.

För Unionens del handlar konflikten om högre individgarantier, det vill säga hur mycket varje medlem ska vara garanterad att minst få ur lönepotten. Dessutom bråkar parterna om tidigare avsättningar till kompetenskonton, som facket vill ha ut i pengar.

På SVT gäller tvisten även schemaläggningen, hur långt i förväg den anställde ska få reda på sitt arbetsschema.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X