Annons

Strejken ett nederlag för svenska modellen

Kommunal beskriver sin strejk som en seger. I själva verket är den ett nederlag för den svenska arbetsmarknadsmodellen. När avtalet undertecknades i torsdags kväll efter en dryg veckas strejk innehöll det lön och villkor på samma nivåer som medlarnas bud. Ett resultat som kunnat nås utan strejk om Kommunal varit villiga att förhandla från start, skriver Peter Jeppsson, vd Bussarbetsgivarna och TransportGruppen.

Under strecket
Publicerad

I torsdags kväll, efter en dryg veckas strejk skrev Bussarbetsgivarna och Kommunal under ett nytt avtal för Bussbranschen. Strejken har drabbat hundratusentals personer varje dag, med stora samhällsekonomiska kostnader och omfattande problem för resenärer som följd. Kommunal har beskrivit strejken som en seger. Oavsett om man ser detta utifrån arbetstagarnas, arbetsgivarnas eller resenärernas perspektiv är det svårt att förstå.

Förhandlingarna havererade ganska snart efter att de på allvar inletts. Medlarnas bud accepterades motvilligt av Bussarbetsgivarna medan Kommunal svarade med att kalla det ett skambud och lägga ett tredje varsel.

Annons
Annons
Annons