Strejk lamslår New York

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Varje bil som kör in på Manhattan måste ha minst fyra passagerare. Det var ett av inslagen i den krisplan som borgmästaren Michael Bloomberg satte i verket när New York i går lamslogs av en strejk som stoppade all buss- och tunnelbanetrafik i jättestaden.
33 700 anställda som är anslutna till transportarbetarförbundet TWU gick i strejk tidigt i går morse. Det är den första stora transportstrejken där på 25 år och den väntas få omfattande konsekvenser, både praktiskt och ekonomiskt.

Omkring sju miljoner människor pendlar dagligen in till sina jobb i staden. Och pendeltågen går visserligen som vanligt. Men folk måste ta sig vidare från stationerna till sina arbetsplatser, antingen till fots i den bitande vinterkylan eller genom att hitta andra, alternativa färdmedel. Dessutom slår strejken till mitt i julhandelsspurten. Den blir ett svårt avbräck för detaljhandeln.
Borgmästare Bloomberg har tidigare förklarat att strejken kommer att kosta staden omkring 400 miljoner dollar om dagen - drygt 3
miljarder kronor - i extrakostnader och bortfallna intäkter.

Annons
Annons
Annons