Annons
X
Annons
X

Streaming minskar nedladdning

Lagliga streamingtjänster minskar illegal nedladdning och leder till ökat musiklyssnande. Den digitala musikförsäljningen i Sverige har ökat med över 100 procent under 2010.

Av Spektra, TT

Musiktjänster som Spotify har slagit stort de senaste åren. Nu bekräftar en ny undersökning att streaming får oss att lyssna både mer och lagligare.

I studien uppger 68 procent av de tillfrågade att de lyssnar mer på musik sedan de började utnyttja streaming. 72 procent säger att de ofta upptäcker musik de aldrig tidigare lyssnat på.

– De här resultaten är tecken på att streaming både ökar den totala musikkonsumtionen och breddar det utbud lyssnarna tar del av, säger Aspiro Musics vd Per Einar Dybvik i ett pressmeddelande.

Annons
X

Även i Sverige har streamingen ökat avsevärt.

– Musikintresset är fortsatt högt, kanske högre än någonsin. Den fysiska försäljningen har gått ned men i stället ökar den digitala musikförsäljningen via källor som Itunes och Spotify. Vi hoppas att den fortsätter att öka, säger Lisa Cronstedt på branschorganisationen Ifpi.

Enligt Ifpi står den digitala försäljningen för närmare 32 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige, vilket innebär en fördubbling under det senaste halvåret.

I den norska undersökningen svarar över 50 procent av de tillfrågade att de slutat med olaglig nedladdning av musik tack vare streaming. Liknande tendenser syns enligt Lisa Cronstedt även i Sverige.

– Vi tror att alla lagliga tjänster är positiva för hela musikbranschen. De legala digitala tjänsterna konkurrerar ut de illegala eftersom de är bättre och utvecklas snabbare.

Streaming gör det möjligt att ta del av material från internet utan att ladda ned det till den egna datorn.

Den aktuella undersökningen gjordes av norska Norstat, på uppdrag av Aspiro Music, tidigare i år. Aspiro ligger bland annat bakom norska streamingtjänsten Wimp som har jämförts med Spotify.

Förutom att peka på ökad musikkonsumtion visar studien att män är de flitigaste användarna av streamingtjänster. 43 procent av männen, jämfört med 19 procent av kvinnorna, har någon gång streamat musik.

Erika Walukiewicz/TT Spektra Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X