Annons
X
Annons
X

Strauss-Kahn i ny härva med sexorgier

Ur askan i elden. Bara månader efter skandalen kring Dominique Strauss-Kahns förehavanden med en hotellstäderska i New York, anklagas den förre IMF-chefen för inblandning i en långt större härva med uppsatta politiker, företagare och poliser som försågs med lyxprostituerade från Belgien för orgier på hotellrum i Paris, Washington och Lille.

Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.

Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn. Foto: RICHARD DREW/AP

Dominique Strauss-Kahn delgavs i måndags formellt misstanke om delaktighet i avancerad koppleriverksamhet, och riskerar upp till 20 års fängelse om han fälls. Han släpptes mot en borgen på 100000 euro, men ska åter förhöras i dag.

Detaljerna i skandalen, som kallas för Carlton-affären efter det hotell i den nordfranska staden Lille som ska ha varit navet för verksamheten, är minst sagt pikanta.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I början av 2011 fick polis och åklagare i Lille uppgifter om att en prostitutionsring var verksam på olika hotell i staden. Den pr-ansvarige på Carlton-kedjan var god vän med en belgisk bordellägare som anklagats för att ha utnyttjat minderåriga och oregistrerade invandrarkvinnor i sin verksamhet. Den belgiske kontakten skulle ha sänt prostituerade till Frankrike för att delta i sexorgier med utvalda gäster ur den franska företagar- och politikervärlden. Högt uppsatta poliser ska också ha bjudits på festerna.

  Annons
  X

  Kvinnorna från de belgiska bordellerna sändes till hotell och lägenheter i Lille men också till Paris och andra europeiska huvudstäder, men även till Washington och det nu ökända hotellet Sofitel i New York där Dominique Strauss-Kahn tog emot.

  Enligt ett av vittnena, en av de prostituerade, ska hon ha flugits till New York för att ha sex med Dominique Strauss-Kahn bara kvällen innan han greps av amerikansk polis, misstänkt för att ha förgripit sig på en städerska.

  Utgifterna för de prostituerades tjänster ska ha plockats upp av två företagare i Lille, varav en är känd som en gammal, god vän till Dominique Strauss-Kahn.

  Strauss-Kahn gick själv till polisen i oktober när hans namn började dyka upp i utredningen och i mediebevakningen av Carlton-affären. 62-åringen medger att han ska ha deltagit i flera av festerna, men hävdar att han inte hade någon aning om att kvinnorna, de flesta cirka 40 år yngre än han själv, var prostituerade. Ofta var kvinnorna presenterade för honom av ”respektabla poliser”, argumenterar försvaret.

  En av Strauss-Kahns advokater sade i måndags att hans klient förföljdes och åtalades för sin liberala livsstil.

  Det är inte olagligt att gå till prostituerade i Frankrike. Det åklagarna har att bevisa är att Strauss-Kahn visste att orgierna han deltog i var arrangerade av organiserade hallickar och betalades av andra gäster på falska företagsfakturor.

  För bara ett år sedan var Strauss-Kahn utpekad som den franska vänsterns mest lysande stjärna, och den som kunde vinna det presidentvalet längre fram i vår. Men hans karriär rasade samman då han greps i New York.

  Även om han senare friades från alla misstankar om våldtäkt på städerskan på Sofitel, har den gifte Strauss-Kahns minst sagt färgstarka och till synes omåttliga sexliv fått de annars i liknande sammanhang tämligen förlåtande fransmännen att tappa tilltron till honom.

  I efterspelet till New York-skandalen har flera kvinnor som arbetat med Strauss-Kahn vittnat om hans mycket handgripliga ”flirtande”, och ytterligare en våldtäktsanmälan har gjorts mot 62-åringen, även om den senare lades ned eftersom preskriptionstiden för det misstänkta brottet utgått.

  Just denna vecka ska också Strauss-Kahns advokater i New York försvara sin klient i det civilrättsliga mål som Sofitel-städerskan Nafissatou Diallo driver mot honom i en domstol i Brooklyn.

  Annons
  Annons
  X

  Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.

  Foto: RICHARD DREW/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X