Strategiskt klädval

Mode är makt. Medvetet använda kan kläderna lyfta sin bärare eller skvallra om okunskap och allmän stilmisär . Dagens politiker är förvisso medvetna om kläders budskap, men få vågar använda sig av deras möjligheter fullt ut – det syns inte minst på årets valaffischer .

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fredrik Reinfeldt med framtid i blick, kostym men slipslös, Lars Ohly stirrar blint i kameran iförd jeans och denimblå skjorta med uppkavlade arbetarärmar, Gudrun Schyman är draperad i färggrann sjal medan Göran Hägglund ståtar välpudrad i rosa slips. Och de är inte ensamma. Årets valaffischer är en kavalkad av insmickrande porträttbilder vare sig det gäller kommunala förmågor eller människor med riksdagsambitioner, tvärsöver det politiska spektrat. De utstrålar alla en slags myspysighet och att de vill vara Mona-vanliga.

Men någon direkt stil i likhet med franska Nicolas Sarkozys Pradakostymer (ofta med frun Carla Bruni i brännhet haute couture vid sin sida) eller det amerikanska presidentparet Obama, där Michelle tituleras First lady of fashion i anrika tidskriften Harper’s Bazaar, går inte att uppbringa. Svenska politiker vill vara Svensson när det kommer till kläder och stil, sannolikt ett genidrag i landet lagom. För när de trampar över den osynliga gränsen för vad som är tillåtet, då blir de folkvalda hudflängda i medierna. När Carl Bildt framträdde i kavaj prydd med något som tolkades som ”gröna råttor” på Grammisgalan gick stilpoliserna i spinn. Detsamma hände Fredrik Reinfeldt när han under en flygresa till Kina smugit sig i bekväma jeans och en uppknäppt mjukiströja. Det blev ramaskri och spaltmeter med tyckare som menade att man som statsminister inte under några omständigheter gör entré på röda mattan i myskläder – särskilt inte när mottagandet sker av ett uppbåd konforma kinesiska regeringsmän i nypressade kostymer, slips och stärkta skjortkragar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons