Katarina Barrling:Strategin som kanske inte ens existerar

Socialminister Lena Hallengren (S) tager vad hon haver.
Socialminister Lena Hallengren (S) tager vad hon haver. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Om det inte finns någon strategi är det inte märkligt att många människor inte förstår vad som är Sveriges strategi. Den svenska coronahanteringen verkar istället ha utgått från vad som bedömts som bästa möjliga i rådande situation.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den är ett lika omdiskuterat som undflyende fenomen: Sveriges strategi med anledning av coronaviruset. Existerar den ens? ”Men den som söker efter en långsiktig och övergripande plan för Sveriges hantering av coronapandemin letar förgäves.” Så sammanfattar Johan Hirschfeldt och Olof Petersson problemet i sin mycket läsvärda ”Rättsregler i kris” (Dialogos). Det kanske inte ens finns någon strategi? Åtminstone inte i ordets vedertagna innebörd: långsiktig, övergripande plan.

I stället har den svenska hanteringen utgått från vad som bedömts som bästa möjliga i rådande situation, ett förhållningssätt socialminister Lena Hallengren beskrivit som: ”att vi följer utvecklingen, att vi är beredda att vidta åtgärder. Vi har ingen som helst prestige i att vidta en åtgärd och inte en annan”. (Ekots lördagsintervju 23/5-20). Taktik, möjligen, men knappast strategi, om vi nu håller oss till ordboksdefinitionen. Eller som Hirschfeldt och Petersson sammanfattar det: Man tager vad man haver.

Annons
Annons
Annons