Annons

Yukiko Duke:Strategin mot digerdöden gav ordet ”karantän”

Pestbakterier avbildade i en datorillustration.
Pestbakterier avbildade i en datorillustration. Foto: TT

Att undvika smitta genom karantän är en snart 650 år gammal metod. När digerdöden härjade införde nuvarande Dubrovnik en lag om isolering för alla som besökt pestsmittade områden. Man valde en tid på 40 dagar – ”quaranta” på italienska – och vi fick ordet ”karantän”.

Under strecket
Publicerad

Coronaviruset har fått människor i stora delar av världen att sätta sig i självvald eller påbjuden karantän – för att inte smitta eller smittas av andra. Strategin att isolera sjuka för att förhindra smittspridning är uråldrig och omnämns redan i Gamla testamentet. I 3:e Mosebok finns en detaljerad beskrivning av hur präster ska uppträda vid misstänkta spetälskefall: ”Om fläcken är vit men inte ligger djupare än huden och behåringen inte har vitnat, skall prästen hålla den sjuke isolerad i sju dagar.”

Ordet karantän började dock användas först under medeltidens stora pandemi, pesten. Sedan de första fallen upptäcktes i Kina i början av 1330-talet, spred sig den smittsamma sjukdomen snabbt längs handelsvägarna mellan öst och väst. Till Europa kom digerdöden 1347, då ett skepp från Krim drev in till Siciliens kust med svårt sjuka sjömän ombord. Tre år senare nådde sjukdomen fram till Sverige.

Annons
Annons
Annons