Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Opinionsmätningar

Strategierna för att fälla Löfven

Spekulationerna ökar nu om att oppositionen kan välja att fälla regeringen, efter att SvD/Sifos senaste mätning visar att Alliansen är tydligt största block. SvD listar vilka tänkbara scenarier som finns.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Foto: Christine Olsson/TT

**Enligt tidningen Fokus finns det en konkret strategi hos Moderaterna för hur man ska ta över regeringsmakten redan före riksdagsvalet 2018.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påpekar att det krävs att de andra partierna i Alliansen är med på detta.

– Det mest realistiska är ändå att regeringen sitter kvar vilket nog är ambitionen från båda regeringspartiernas sida.

Det näst mest troliga, enligt Tommy Möller, är att regeringen spricker på grund av migrationspolitiken. Han målar upp ett scenario där regeringen tvingas besluta om en åtgärd liknande den i höstas när regeringen presenterade en rad förslag för att minska flyktingtillströmningen.

– Den interna opinionen inom Miljöpartiet skulle nog inte acceptera det. Det mest sannolika i så fall är att vi skulle få en helt socialdemokratisk regering, säger Tommy Möller.

SvD listar här de scenarier som skulle kunna leda till att regeringen fälls.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Misstroendevotum gentemot regeringen

I det här alternativet ställer Alliansen ett misstroendevotum gentemot regeringen. Det behöver inte vara kopplat till en särskild fråga. I så fall testas riksdagens förtroende gentemot regeringen – men misstroendet är riktat mot statsministern.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Regeringens ställer kabinettsfråga

Bestämmer regeringen att en fråga är en kabinettsfråga så innebär det att den inte kan ha kvar makten om förslaget inte går igenom. Om till exempel inte regeringens budget går igenom så kan de ställa en kabinettsfråga i ett ämne som de anser avgörande för att de ska kunna regera vidare.

1990 gjorde dåvarande statsministern Ingvar Carlsson frågan om ett ekonomiskt krispaket till en kabinettsfråga. Regeringen förlorade omröstningen vilket innebar att den avgick.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Alliansen lämnar in en gemensam budget

Går en alliansbudget igenom bör regeringen avgå, enligt Tommy Möller.

– Regeringen måste inte avgå men det är det troliga och enda rimliga. Den borde ha gjort det i december förra året. Parlamentarismen bygger på att regeringen måste ha stöd för sin ekonomiska politik i riksdagen, säger Tommy Möller.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Misstroendeförklaring mot ministrar

Ett möjligt scenario enligt tidningen Fokus är att Alliansen har en lista över frågor/tillkännagivanden som har gått igenom i riksdagen men som man anser att regeringen ignorerat eller motsatt sig. Tanken är då att man väcker misstroendeförklaring mot det statsråd som är ansvarig för respektive fråga.

Enligt Fokus brukar detta i praktiken leda till att den aktuella ministern avgår innan det blir omröstning i kammaren. Görs detta med ett statsråd efter det andra finns det till slut inte mycket kvar av regeringen.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Talmansrunda om regeringen faller

I samma ögonblick som riksdagen inte har förtroende för statsministern så är han statsminister för en expeditionsregering. Det blir en talmansrunda vilket innebär att talmannen kallar till sig alla partiers ledare för att göra en bedömning av det mest realistiska läget och för att se vilket intresse det finns för att leda landet.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

Nyval

Nyval är ovanligt så långt in i en mandatperiod, det mer logiskt för ett år sedan. Det är för nära ordinarie val. Partierna vill ofta inte ha nyval eftersom det är ett dyrt och stort jobb att mobilisera partiorganisationen. Dessutom är utgången osäker men det är knappast troligt att något block skulle få majoritet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X