Annons

Ivar Arpi:Ett eget kafferum

Under strecket
Publicerad

Det här är inte ett kafferep. Detta är fullblodsrasister som lynchade svarta som ville ha lika rättigheter.

Foto: TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

Hur ser en rasist ut? Överst på listan står nog Adolf Hitler och heilar, men inte så långt ned en klunga med Ku Klux Klan-medlemmar i vita kåpor framför brinnande kors. Våra föreställningar om rasismen formades av nazismens brott mot mänskligheten och de vita rasister i USA som med våld motsatte sig medborgarrättsrörelsens kamp för svartas lika rättigheter. Men det var ett tag sedan, så hur ser en rasist ut i dag?

När SVT Opinion Live hade debatt (15/9) om rasseparatism ställde programledaren Olle Palmlöf den här frågan till Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av separatistiska Black Coffee där endast afrosvenskar får vara med: ”Är det underläget som gör [separatism för afrosvenskar] okej? Så om Ann [Heberlein] skulle skapa en separatistisk grupp som kanske skulle heta Ku Klux Klan bara för vita, är det då fel för att det är något slags överläge?”
Jämförelsen träffade helt fel. KKK samlades inte för att äta bullar, dricka kaffe och prata om sina erfarenheter. De lynchade svarta. Men det rastänkande som är grunden för Black Coffee och liknande grupper behöver ändå diskuteras.

Annons
Annons
Annons