Annons

Jonas Brun:Stränga dikter om begärets dunkla mål

Louise Glück.
Louise Glück. Foto: Staffan Löwstedt

I Louise Glücks poesi ryms såväl mytologisk dramatik som humoristisk klarsynthet – och hommager till favoriten Henning Mankell. ”För mig var dikterna en uppenbarelse när jag första gången läste dem”, skriver Jonas Brun, som översatt två av den nyblivna Nobelpristagarens diktsamlingar.

Under strecket
Publicerad

En fuga är ett musikstycke som bygger på upprepning och variationer av ett tema. ”Fuga” är också titeln på en dikt i ”Averno”, Louise Glücks tionde diktsamling från 2006. Och jag tycker fuga beskriver kompositionsprincipen i många av Glücks diktsamlingar väl – teman flätas in och ut ur varandra i dikterna och håller samman böckerna. 

Det är teman av en arketypisk magnitud som gärna avhandlas i myter. Som i myten om Persefone och vinterns uppkomst. Dödsguden Hades förälskar sig i jordgudinnan Demeters dotter, den unga Persefone. När hon plockar ängsblommor rövar Hades bort henne, han tar henne till sitt rike i underjorden där han vill göra henne till drottning. Demeter söker förtvivlad efter sitt barn och vägrar ge liv åt jorden tills hon fått Persefone tillbaka, världen drabbas av missväxt och svält. 

Annons
Annons
Annons