Annons
X
Annons
X
Världen
Reportage

Förtvivlade flyktingar har strandat i Idomeni

”Mamma Merkel, Mamma Merkel!”, skallar ropen i flyktinglägret Idomeni där tusentals förtvivlade flyktingar sitter fast . De får inte fortsätta norrut på Balkanrutten och de kan inte heller återvända – den enda som kan hjälpa är Angela Merkel och hennes öppna gränser.

Flykten till Europa
Muhammed, 14 år från Aleppo, Syrien. Han kom till lägret för fyra dagar sedan efter 25 dagar på flykt. Han älskar fotboll och drömmer om att en dag få spela i Tyskland.

Muhammed, 14 år från Aleppo, Syrien. Han kom till lägret för fyra dagar sedan efter 25 dagar på flykt. Han älskar fotboll och drömmer om att en dag få spela i Tyskland. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Idomeni.Nerverna ligger utanpå. Här i denna gudsförgätna håla i norra Grekland där över tiotusen flyktingar har strandat i stället för att vara på väg till Tyskland eller Sverige.

En grupp unga män ropar ut sin förtvivlan och klappar händerna i takt med talkörerna. "Open the border!" och ”Peace, Peace”, ropar de. Ingen ska kasta sten som i söndags då besvikna flyktingar gav utlopp för sin ilska och sin frustration.

De makedonska gränspoliserna svarade med tårgas och bländgranater när stenar haglade. Tumult bröt ut och fyra poliser och minst 15 flyktingar skadades.

Annons
X

– Sådant händer när människor är förtvivlade, säger John Finnerty vid människorättsorganisationen Habitat for Humanity som arbetar på den makedonska sidan av gränsen.

– Det är som en ballong som man pumpar upp, varnar han. Förr eller senare spricker den.

Ballongen är Grekland. I synnerhet Idomeni där den europeiska flyktingpolitiken står inför sin största utmaning. I hamnstaden Pireus landar varje dag 1500-2000 flyktingar. Många placeras i provisoriska flyktingsboenden i huvudstaden. Men alla är egentligen på väg norrut, mot Idomeni och sedan vidare genom Makedonien, Serbien och Österrike.

Idomeni, Grekland. Lägret i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Vi ser dem komma gående på vägen mot gränsen. De går i grupper, bär på bylten, plastpåsar och sovsäckar. En strid ström av människor. Vi ser påfallande många barn och ibland också nyfödda som kommit till världen någonstans mellan Syrien, Turkiet och Grekland. Men också många gamlingar, ofta i rullstol, och framför allt kvinnor 20-40-årsåldern som släpar på de få ägodelar de kunnat ta med sig från krigets Syrien eller Irak. De många unga männen som så många i Västeuropa ser som ett hot och som potentiella sexbrottslingar är här en minoritet.

Sima är kurd från Irak och bara sex år gammal. Hon längtar tillbaka till Kirkuk trots att islamska staten härjar i staden.

– Jag är olycklig, säger hon och tittar på oss med stora ögon.

– Här är allt smutsigt och otäckt och jag är rädd för att det kommer bli så hela tiden.

Yuonis Sawsak (mitten), från Damaskus bevittnade måndagens kravaller. "Vi har förlorat allt. Och nu tar man ifrån oss vårt människovärde", säger han Foto: Linus Sundahl-Djerf

Ihållande regn har under tiden förvandlat marken till lervälling. Rännilar av vatten tar in de små tälten som ofta härbärgerar 7-8 personer. Filtar, kläder och sovsäckar är dyngsura. Bitande tung rök sveper fram mellan tälten när plastpåsar och avfalls bränns upp.

– Hur många barn som sover i kyla och regn ska det behövas för att Europa äntligen ska ta fram en långsiktig lösning som bygger på säkra flyktvägar, manade på tisdagen Amnesty Internationals Greklandschef Giorgos Kismopoulos.

Allt i allt trängs i Idomeni över 9000 flyktingar, enligt organisationen Läkare utan gränser. Och så ytterligare flera tusen i utkanten av området där provisoriska tältstäder har slagits upp.

Vid den här årstiden hade förra året 13 000 migranter tagit sig till Grekland. I år ligger siffran på 112 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Lägret i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Rakt genom tältstaden går en järnvägsräls som slutar i ett högt staket med taggtråd. Kravallutrustad grekisk polis står 76 meter därifrån. På andra sidan har en stridsvagn och pansarfordon med vattenkanoner positionerat sig. En makedonsk helikopter smattrar på låg höjd fram över gränsen.

Detta är två grannländer som har en lång tradition av dåligt samarbete. Striden om namnet Makedonien som båda länder gör anspråk på är en stötestenarna i Makedoniens försök att vinna EU-medlemskap.

I flyktingfrågan ställs saken på sin spets. Här är det Makedonien som kritiserat Grekland för att inte skydda Europas gränser – och därför tvingar länderna utmed Balkanrutten att täppa till den ena gränsetappen efter den andra. Resultatet av denna kedjereaktion ser man i Idomeni tydligare än någon annanstans.

Annons

Muhammed, 14 år från Aleppo, Syrien. Han kom till lägret för fyra dagar sedan efter 25 dagar på flykt. Han älskar fotboll och drömmer om att en dag få spela i Tyskland.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 4

Idomeni, Grekland. Lägret i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 4

Yuonis Sawsak (mitten), från Damaskus bevittnade måndagens kravaller. "Vi har förlorat allt. Och nu tar man ifrån oss vårt människovärde", säger han

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 4

Lägret i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X