Annons

Strama tyglar när danska skolan öppnar igen

Sakta, sakta ska det danska samhället ruskas till liv efter en månadslång stängning. Den här veckan är de yngre skolbarnen välkomna tillbaka – men de ska hålla avstånden.

– Det blir nog lite annorlunda, säger sexåriga Alma Norsk i Dragör.

Under strecket
Cecilia Klintö / TT
Publicerad

Alexander Norsk med dottern Alma. I veckan får Alma komma tillbaka till skolan igen och Alexander som är fritidspedagog kan återvända till jobbet efter en månad hemma tillsammans.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Än så länge är skolgården öde, men rektor Claus Dyremose och övrig personal på Dragør Skole förbereder sig inför öppnandet.

Foto: Andreas Hillergren/TT

"Jag tror att det är jättebra för barnen att få komma igång igen", säger Luise Gibler, vars två barn får vänta till nästa vecka innan deras skola i Allerød på norra Själland öppnar.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Camilla Lundquist är frisör och eftersom hon ännu inte kan börja arbeta fortsätter hon att vara hemma med sonen Villas, fyra år, trots att förskolan har öppnat igen.

Foto: Andreas Hillergren/TT

En stängd uteservering i Dragör

Foto: Andreas Hillergren/TT

Covid-19 har gjort att frisörer tvingats stänga i Danmark.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Hon längtar tillbaka till sina klasskamrater i nollan på Store Magleby Skole, men säger att nu måste de komma ihåg att hålla avstånden och att tvätta händerna.

Hur de små barnen ska klara att hålla två meters avstånd till varandra är en av de punkter som kritikerna till skolöppningen riktar in sig på, men Almas pappa Alexander Norsk är övertygad om att det kommer att gå bra.

Annons
Annons
Annons