Annons

Kristina Olsson:”Stram kurs” går längre än något annat danskt parti

Isabella Arendt, Kristdemokraterna, och Rasmus Paludan, Stram kurs,  i Köpenhamn den 3 juni.
Isabella Arendt, Kristdemokraterna, och Rasmus Paludan, Stram kurs, i Köpenhamn den 3 juni. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Val i Danmark på onsdagen – och spänningen stiger hos Dansk Folkeparti. I många år var partiet en framgångssaga i dansk politik. Men vid onsdagens val ser det ut att halveras. Frågan är om det har lyckats för bra?

Under strecket
Publicerad

Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Mads Claus Rasmussen/APBild 1 av 1

Valkvällen i juni för fyra år sedan innebar en nervös väntan för många av de danska partierna. Men hos Dansk Folkeparti som traditionsenligt höll sin valvaka i Snapsetinget, Folketingets beryktade kantin, var stämningen på topp redan från början. Partiet hade legat bra i opinionsmätningarna och vid 23-tiden stod det klart att partiet fått över 21 procent av rösterna och blivit Danmarks andra största parti.

Jublet ville aldrig ta slut och partiledare Kristian Thulesen Dahl hyllades som en hjälte. När sedan partiets förra partiledare och grundare Pia Kjærsgaard veckorna därefter blev Folketingets talman kunde partiet, som sedan starten jobbat för att bli rumsrent, nästan inte komma högre.

Annons
Annons
Annons