Annons

VäderfenomenStrålningsolyckan i Ural som tystades ned

Varningsskylt vid byn Muslumovo som drabbades av höga strålningshalter efter kärnavfallsolyckan 1957.
Varningsskylt vid byn Muslumovo som drabbades av höga strålningshalter efter kärnavfallsolyckan 1957. Foto: TT

Anna Focks ”Väderfenomen” bygger på verkliga händelser i området kring den sovjetiska kärnavfallsanläggningen Majak. Därifrån kommer Igor, som ser sin familj och sina vänner drabbas av plötsligt håravfall, mystiska brännsår och svårförklarade missbildningar.

Under strecket
Publicerad

Anna Fock.

Foto: Ola Kjelbye

Författaren Anna Fock har lite i periferin av det litterära etablissemanget skrivit ett par egensinniga, vassa och på sitt sätt förföriska romaner. Om unga människor som skär sig på tillvarons vassa kanter men, också själva har vässat sina konturer så att de utgör ett hot för andra. Som i ”Cirkus smuts” från 2016, om sex, längtan, lögner, sprit och det kaos som uppstår när dessa ingredienser blandas med ungdom och såriga själar – vackert och trasigt som en Thåström-låt.

Nu har hon återvänt till de ryska miljöer där debutromanen från 2013 utspelade sig. Men när hon i ”Absolut noll” lät bögarnas Sankt Petersburg leva sitt eget pulserande, skitiga, struliga liv, är det här en mycket duktigare bok. En välresearchad roman baserad på verkliga händelser och med den nygamla skräcken för radioaktiviteten i kärnkraftens och atomvapentillverkningens spår som motor. Berättad en smula torrt och redovisande, med mer fokus på berättelsens komplikationer och många sidospår än på språklig gestaltning.

Annons
Annons
Annons