Strålande kritik av medierna i P1

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiokrönika
Det är väl synd att säga att ett reportage ”göms undan” i ett program som P1 Morgon, men Daniel Velascos dokumentär Dom från andra sidan som delvis sändes i onsdags kunde gott fått ännu mer uppmärksamhet. Kanske får man vänta på skandalen tills i morgon då den sänds i sin helhet. Dom från andra sidan är nämligen en mycket kraftig vidräkning med morgontidningarnas kriminalbevakning.
Under några års tid har det rapporterats i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, Stockholm City och i Stöldskyddsföreningens tidning SOS om hur en våg av inbrott sveper över landet. I synnerhet i Stockholms och Uppsala län.
Förklaringen har varit att kriminella ligor från öststaterna, främst Baltikum, börjat länsa svenska villor och fritidshus sedan visumtvången slopats. Nyheterna har fått genklang. Securitas försäljning av privata larm har artondubblats (!) sedan mitten av 90-talet. I Norrtäljetrakten startas medborgargarden som jagar bort tavelförsäljare. Utlandsregistrerade bilar rapporteras
till polisen.

Daniel Velasco ville kontrollera exakt hur mycket dessa inbrott ökat och vände sig till Brottsförebyggande rådets statistik. Han fann att skillnaden jämfört med början av 90-talet var markant. Det rörde sig om inte mindre än 24 procent - färre inbrott!
Det var ingen hemlig statistik Velasco fått tillgång till. Det var helt vanlig statistik. Tillgänglig för alla intresserade via BRÅ:s hemsida (www.bra.se).
Inbrotten minskade.
I Stockholmsområdet minskade de till och med mer än i riket i stort.
Och enligt Länskriminalen i Stockholm hade visserligen nio personer från Litauen gripits för inbrott under de senaste två åren, men ingen estländare eller lett. Däremot sju norrmän, elva polacker, 18 chilenare och 298 svenskar.
De vältröskade nyheterna om inbrottsligor från öst var inte bara missvisande - de berättade en historia som var totalt motsatt sanningen.

Annons
Annons
Annons