Stråkkvartetter

Under strecket
Publicerad
Annons

Stråkkvartettgenren är väl för den klassiska musiken vad uppställningen bas, gitarr, trummor och sång är för rocken. Något som väl på sätt och vis gör kvartetten till det närmaste man kommer ett rockband i genren. Till de vassaste hör Takács och Emerson: i högsta grad vakna ”gubbrockare” med tanke på att de, om än med vissa medlemsbyten, båda existerat sedan mitten av 1970-talet.

 1. Takácskvartetten
  Beehovens sena kvartetter
  (3 cd Decca/Universal)
  Det här är den tredje och sista boxen i Takácskvartettens ytterst väl genomförda och efterhand prisbelönade Beethoven-serie. I och med de fem senare kvartetterna (Grosse Fuge inbäddad B-durkvartetten op 130 tillsammans med den nyare finalen), har Takácskvartetten avrundat en serie präglad av enorm detaljrikedom och förfinat spel. Klart förstahandsval bland moderna Beethoventolkningar.
 2. Emersonkvartetten
  Mendelssohns samtliga kvartetter
  (4 cd DG/Universal)
  Tänk välspänd lina, typ pilbågens, dra i den för ett snärtande ”pjoing”-ljud. Ungefär så är Mendelssohn
  med Emersonkvartetten. Spelet är fokuserat, utan krumbukter, och allt är närmickat till en tämligen strängtorr och detaljerad ljudbild. Enligt min mening är det utmärkt - för söt, vänlig mjukis-Mendelssohn är nästan outhärdligt. Det här är friska tolkningar av all kvartettmusik plus oktetten - som man fått till helt på egen hand i studio (även på film i cd-rom).
 3. Emersonkvartetten
  American contemporaries
  (DG/Universal)
  Tre kvartetter av lite mindre kända amerikaner: John Harbison, Richard Wernick, Gunther Schuller, alla runt 70-80 år i dag. Det är ganska traditionsrotad, välskriven och milt ”modern” musik. Egentligen en lite förvånande återutgivning från DG eftersom musiken inte kan kallas omistlig, men Emersons spel är utmärkt.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons