Annons
X
Annons
X

Straffa inte de unga med extra skatt

Ledarna i de fyra allianspartiernas ungdomsförbund gör gemensam sak och kräver fler satsningar för att bana väg för de unga på arbetsmarknaden, och varnar för de rödgrönas förslag att slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för anställda under 26 år.

(uppdaterad)
De fyra ungdomsförbunden i alliansen efterlyser fler lärlingsplatser och utbyggd yrkesutbildning för dem som vill jobba direkt efter gymnasiet.
De fyra ungdomsförbunden i alliansen efterlyser fler lärlingsplatser och utbyggd yrkesutbildning för dem som vill jobba direkt efter gymnasiet. Foto: STAFFAN CLAESSON / SCANPIX

Det är idag alldeles för många unga som inte kommer till sin rätt. Alliansregeringen har gjort mycket för att öka sysselsättningen, trots finanskrisen. Dock är det viktigt att komma ihåg att det mesta är ogjort. Vi fyra alliansungdomsförbund har nog träffat och pratat politik med fler unga människor än några andra i Sverige och efter alla våra möten har vi kommit till två gemensamma slutsatser:

Den första slutsatsen: Det behöver göras mer för unga

Jobbskatteavdraget tillsammans med sänkta arbetsgivaravgifter har betytt fler jobb för unga. Men även rut-avdraget och satsningar på forskning och utveckling skapar bättre möjligheter för yngre att klara sig på arbetsmarknaden. Alliansens arbete med att göra det enklare och mer lönsamt att arbeta måste få fortsätta och intensifieras.

Annons
X

En arbetslinje för studenter är ett rimligt vallöfte från alliansen. Givetvis ska heltidsstudier få lov att vara heltid men samtidigt ska man uppmuntra till kontakt med arbetsmarknaden under tiden man studerar. Sänkt skatt på små inkomster och ett slopat fribelopp skulle vara en tydlig signal att studenter är de som ska bygga vår framtid och att det är prioriterat.

Skolan behöver förnyas och utbytet med näringslivet öka. Det måste bli lättare för lärare att bjuda in lokala näringslivsrepresentanter för att prata om vad det innebär att jobba eller starta ett företag. Då blir det också mer naturligt för elever att söka praktik och få arbetslivserfarenhet. Att utbilda sig i tolv år för att sedan stå oförberedd på vad som väntar på jobbmarknaden är inte rättvist.

En nyvald alliansregering måste ha som mål att skolan ska vara en plats för alla, oavsett om du vill läsa på universitet eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Med fler lärlingsplatser och en utbyggd yrkesutbildning får fler chansen att hitta rätt utbildning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi måste stå emot Socialdemokraternas eviga nedvärdering av yrkesprogrammet och inse att det behövs fler vägar in till arbetsmarknaden, inte färre.

  Den andra slutsatsen: Varför ungdomsskatt?

  Mot alliansens åtgärder för att göra det billigare och lättare att anställa ungdomar, skapa en bättre matchning samt öka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknaden står tre vänsterpartier som inte vill se ungas potential och styrka.

  Oppositionen föreslår att arbetsgivaravgifterna ska fördubblas för alla under 26 år. Detta för att kunna höja bidragen för fler som inte arbetar. I alla våra möten med unga på landet skolor och högskolor är det försvinnande få som känner igen sig i vänsterexperimentets verklighetsbeskrivning om att unga har det för lätt idag och därför måste straffas med en extra skatt.

  Att fördubbla arbetsgivaravgiften för alla under 26 år undergräver ungas position på jobbmarknaden. Det kommer innebära att en student som vill jobba extra och tjäna 4500 kronor i månaden kommer att kosta 8590 kronor extra varje år. Eftersom unga saknar arbetslivserfarenhet innebär den lägre skatten mycket för anställningsbarheten.

  Hur tror vänsterpartierna att det ska skapa fler jobb genom att göra det dubbelt så dyrt att anställa? En ung och nyutexaminerad lärare med en lön på 23000 kronor kommer kosta
  ytterligare 43905 kronor per år för skolan. Varför vill vänsterpartierna driva igenom ungdomsskatten som tydligt missgynnar alla unga på arbetsmarknaden och som dessutom tar pengar ifrån skolan och välfärden?

  Alliansen måste i sina vallöften göra mer för att fler unga ska få jobb. Det handlar om att göra det enklare och billigare att anställa unga, öka utbytet mellan utbildning och arbetslivet samt skapa fler vägar till jobb med lärlingsanställningar och mer praktik. Mot detta står tre vänsterpartier som säger sig vilja skapa fler jobb genom att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga människor. En nyvald alliansregerings viktigaste uppgift måste bli att skapa förutsättningar för fler jobb.

  MAGNUS ANDERSSON
  förbundsordförande Cuf

  ADAM CWEJMAN
  förbundsordförande Luf

  CHARLIE WEIMERS
  förbundsordförande KDU

  NIKLAS WYKMAN
  förbundsordförande Muf

  Annons
  Annons
  X

  De fyra ungdomsförbunden i alliansen efterlyser fler lärlingsplatser och utbyggd yrkesutbildning för dem som vill jobba direkt efter gymnasiet.

  Foto: STAFFAN CLAESSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X