Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Linus Schröder: Sträck på er – ni var nära final

AIK-spelarna hängde förstås med huvudena efter semifinaluttåget mot Skellefteå (3–5 i match sju). Så fort de orkar har de all rätt att sträcka på sig – de var ju 28 sekunder från final.

[object Object]
Depp i AIK:s bås under slutminuten av lördagens semifinalmatch sju av sju i ishockeyns SM-slutspel mellan Skellefteå AIK och AIK, som spelades i Skellefteå Kraft Arena. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

Lee Goren och Jimmie Ericsson sysselsatte Dick Tärnström och Jonas Liwing. Joakim Lindström tog sig förbi en passiv Rastislav Pavlikovsky och slog in returen vid Viktor Fasths vänstra stolpe.

Situationen är inte från match sju – utan från match två.

AIK hade dominerat semifinalens fyra första perioder men Skellefteå fick reduceringen till 1–2 (19.32) med sig in i första pausen, avgjorde sedermera i sudden death och tog sig in i matchserien.

Annons
X

AIK tappade en hemmamatch och var därefter inte riktigt nära att hota serietvåan i Skellefteå.

Ändå kan klubben se tillbaka på ännu en succésäsong.

Att två år i rad nå semifinal med – hårt uttryckt – en halv trupp allsvenskar och en halv trupp andrahandssortering är minst sagt imponerande.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Av de 25 spelare som kan anses vara ordinarie har tolv elitseriedebuterat i AIK. Förvärven med elitseriemeriter anslöt från bland annat Oskarshamn (Richard Gynge), franska Rouen (Jonas Liwing) och schweiziska Biel (Johannes Salmonsson). AIK:s utländska trio har testat lyckan i 44 klubbar: slovaken Rastislav Pavlikovsky (35 år) i 20, kanadensarna Kent McDonell (33) och Josh MacNevin (34) i tolv vardera.

  Till och med Viktor Fasth kan sägas tillhöra de ratades skara. När AIK värvade succémålvakten hade klubben till att börja med konkurrens med Färjestad men behövde aldrig köpslå eftersom Karlstadklubben backade sedan skadejournalen (knäproblem) konsulterats.

  Att med det materialet nå sådana framgångar är ett fantastiskt betyg för sportchefen Anders Gozzi, för tränarparet Roger Melin och Gunnar Persson samt förstås för spelarna själva.

  AIK har visat att det absolut viktigaste i ett ishockeylag är arbetet för varandra och tron på den egna förmågan.

  Nu lämnar Melin och Persson AIK och för Anders Gozzi som säger att han har haft svårt att riktigt hinna med att njuta av succén måste årets brådaste dagar resultera i en tränartrio – nästa huvudtränare kommer att få hjälp av två assisterande krafter – som förmår motivera spelarmaterialet på samma sätt.

  Nästan lika viktigt, och förmodligen svårare, blir att hitta en fullgod ersättare till Viktor Fasth om han som förmodat försvinner till NHL. Både Markus Svensson och Niklas Lundström har en bit kvar till landslagsmålvaktens nivå.

  Anders Gozzi räknar med att få behålla stora delar av spelarmaterialet, vilket är en förutsättning för vidare framgångar eftersom AIK, trots en stärkt ställning bland elitseriens arbetsgivare, fortfarande har svårt att konkurrera om de stora namnen.

  –Vi vrider och vänder på varje krona och har inget kapital att falla tillbaka på. När det gäller toppspelare, som landslagsspelare, faller det på att andra erbjuder mer. På den nivån är vi inte med, säger AIK:s sportchef.

  Anders Gozzi är dock van och anser till och med att det kan vara en fördel att ha ont om pengar:

  –Det gör oss noggranna. Har man 1000 kronor kan man satsa 100 på chans utan att det gör något. Har man 100 kronor tänker man till två gånger innan man gör sig av med dem.

  AIK och Anders Gozzi tänker inte chansa.

  Annons
  Annons
  X

  Depp i AIK:s bås under slutminuten av lördagens semifinalmatch sju av sju i ishockeyns SM-slutspel mellan Skellefteå AIK och AIK, som spelades i Skellefteå Kraft Arena.

  Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X