Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Negra Efendić: ”Stöveltrampen ekar igen över Sverige”

När nazisterna attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december blev jag, precis som de flesta andra, förbannad och ledsen. Men jag blev också orolig. 90-talets kalla högervindar gjorde sig påminda. Stöveltrampen från min högstadieskolas korridorer ekade åter igen i huvudet. Tankarna gick till alla dem som då föll offer för nazistdåden. Är det på väg att hända igen?

I måndags stärktes mina farhågor. När eleverna på Vasa Real i Stockholm gick till skolan den morgonen möttes de av skällsord och hakkors. 1488, en för mig välbekant sifferkombination, smutsade ner skolfasaden. 14 står för de så kallade ”14-orden” som vit makt-ideologen David Lane myntat. Översatt betyder de ”vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”. 88 står för Heil Hitler. ”Judeäckel”, hade de också skrivit.

**Samma symboler, **samma hatord – 20 år senare.

Annons
X

Jag tänker på barnen som går på Vasa Real, en skola där det finns judiska klasser – det är de som är måltavlan. Jag håller med den förälder som sa till SvD att detta inte handlar om pojkstreck. Det är allvarligt. Speciellt med tanke på det som hände i Malmö natten till söndag. Sex personer fördes till sjukhus, några av dem med allvarliga skador. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök och flera personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti har anhållits.

**Någonting håller på **att hända i Sverige. Jag känner igen det och det skrämmer mig. Högerextrema har jobbat hårt sedan 1990-talet för att bli rumsrena. De har tonat ner hatpropagandan och tagit av sig sina uniformer. Siktet är ställt mot de beslutande församlingarna och makten. Svenskarnas parti tänker kandidera i minst 30 kommunval.

Det som nu händer i vårt land är en signal. Svenska högerextrema mobiliserar lika mycket på gatan som inför valet. De har hämtat inspiration från nazister och fascister runtom i Europa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidskriften Expo skrev nyligen om det internationella utbytet mellan Europas fascistpartier. De träffas och de smider planer. För ett år sen anordnade Svenskarnas parti konferensen Vision Europa. 200 högerextremister från sju länder deltog. På plats fanns bland annat Svoboda, partiet som nu sitter i Ukrainas regering och som hetsar mot judar och minoriteter.

  **Samtidigt åker **svenska högerextremister till demonstrationer och konferenser utomlands, bland annat till Ukraina för att hjälpa Svoboda. Säpo vet om det. Enligt en talesperson från myndigheten ser man ”ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem”.

  Jag är nog inte ensam om att tycka att Säpo behöver tänka om. Stöveltrampen från en ny generation ekar nu över Sverige. Det är unga killar vars ideologiska pubertet manifesteras i våld och hot. Många av deras föregångare har låtit håret växa och bekänner sig numera till nationalismen snarare än nationalsocialismen.

  Men de har samma mål.

  Negra Efendić

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X